Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Gerucht: ‘Facebook wil $1 miljard ophalen als onderpand van eigen stablecoin’

Bert Slagter
Bert Slagter

Dinsdag draait het geruchtencircuit op volle toeren. Naast China is Facebook één van de primaire gespreksonderwerpen. De social media-gigant zou $1 miljard aan durfkapitaal willen ophalen als onderpand van een eigen stablecoin. Dit is er bekend.

Bedrijfsleven

Geruchten

De geruchten zijn de wereld in gebracht door Nathanial Popper, een techreporter bij de New York Times:

Facebook zou op zoek zijn naar investeerders die geld willen steken in hun cryptocurrency-project. Naar verluidt is Facebook bezig met een eigen cryptomunt. Een stablecoin die bijvoorbeeld geïntegreerd kan worden in WhatsApp, en gebruikt kan worden voor microbetalingen op het platform van Facebook. In totaal zou Facebook $1 miljard nodig hebben. Dat bedrag dient dan als “onderpand van de eigen stablecoin”:

We willen allereerst nog eens benadrukken dat het hier om een onbevestigd gerucht gaat. Sterker nog: tot nu toe is alle berichtgeving over Facebook’s crypto- en blockchain-inspanningen onbevestigd. Het bedrijf heeft er nog niets over losgelaten.

Een vraag is waarom Facebook geld ophaalt, aangezien het zelf over voldoende middelen beschikt om voor het onderpand te zorgen. Uiteraard wordt ook op die vraag ingegaan in het geruchtencircuit: het project zou er “ogenschijnlijk decentraler van worden”.

Facebook Coin?

Ondanks bovenstaande kanttekening heeft Facebook’s munt in de wandelgangen al een naam toegedicht gekregen. ‘Facebook Coin’ zou al zo ver zijn ontwikkeld dat het bedrijf al met exchanges in gesprek is gegaan.

Het aangenomen voornemen van Facebook is ook voer voor analisten. Zo stelt Ross Sandler, analist bij de Britse bank Barclays, dat de introductie van Facebook's eigen cryptomunt in het beste geval kan zorgen voor 19 miljard dollar (!) aan extra inkomsten.

Al op 11 mei vorig jaar rapporteerde videonetwerk Cheddar over de ‘plannen’ van Facebook:

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weigh lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.