Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Reborn 3: Opera’s nieuwe desktopbrowser met ingebouwde cryptowallet

Peter Slagter
Peter Slagter

De nieuwste desktopbrowser van Opera heeft een ingebouwde cryptowallet, Web 3-verkenner, en gratis VPN. Opera bereidt z’n gebruikers met ‘Reborn 3’ voor op het internet van de toekomst?

Adoptie

Dinsdag is Opera versie 60 gelanceerd. De nieuwe browser voor Mac, Windows, en Linux, heeft de codenaam ‘Reborn 3’ gekregen. Volgens Opera “daagt de nieuwe browser de gevestigde orde uit”, met “features die de online ervaring flink verbeteren”.

In het persbericht van Opera wordt uitgebreid ingegaan op alle nieuwe features. Daarvan lichten wij er graag drie uit: de cryptowallet, Web 3-verkenner, en gratis VPN.

Web 3-verkenner

De term ‘Web 3’ staat volgens Opera voor de evolutie van het huidige internet naar het nieuwe. Een internet waarin cryptovaluta, blockchains, en gedistribueerde systemen samenwerken. Het is een “belangrijke en betekenisvolle uitbreiding van het web dat we vandaag gebruiken”.

Een speerpunt ervan is dat de gebruiker de controle heeft over zijn eigen gegevens. Daar dragen bovengenoemde technologieën volgens Opera aan bij.

De ingebouwde Web 3-verkenner zorgt ervoor dat Opera decentrale applicaties kan benaderen die draaien op het Ethereum-netwerk. En met de ingebouwde wallet kan de gebruiker ook met die dapps interacteren. Allemaal out-of-the-box.

Ingebouwde wallet

Over die ingebouwde cryptowallet gesproken: die synchroniseert met de cryptowallet in de Opera-browser voor Android. In beide gevallen verlaten je sleutels (de private keys) uiteraard nooit je eigen apparaat.

De mobiele Opera-browser fungeert als metgezel van de desktopversie. “Als de gebruiker een blockchaintransactie moet ondertekenen, krijgt hij een notificatie op zijn telefoon. Zo kan hij de transactie bevestigen op dezelfde manier bevestigen als hij zijn telefoon ontgrendeld. Met gezichtsherkenning of een vingerafdruk bijvoorbeeld”, lezen we in de aankondiging van Opera.

We nemen aan dat het signeren van een transactie ook kan zonder de mobiele app, maar dat hebben we niet kunnen testen. En voor de iOS-gebruikers: Opera Touch wordt binnenkort bijgewerkt met een cryptowallet.

Gratis VPN

Volgens de aankondiging is Opera “de enige browser met een ingebouwde VPN-service”. Het is een dienst die al beschikbaar was, maar de snelheid ervan is flink verbeterd.

Een virtual private network (VPN) vervangt je eigen IP-adres met een virtuele. Dat maakt het lastiger voor websites om te achterhalen waarvandaan je verbinding maakt. Opera vindt dat je locatie privé zou moeten blijven, en helpt gebruikers om dat voor elkaar te krijgen.

De VPN-dienst van Opera is gratis en kan onbeperkt gebruikt worden. Volgens Opera “worden er geen gegevens bewaard”.

De touwtjes in handen

Het zou de ondertitel van de nieuwe desktopbrowser kunnen zijn. Met de features van ‘Reborn 3’ heeft de gebruiker de mogelijkheid de touwtjes weer in handen te nemen. Een cryptowallet, ingebouwde VPN, Web 3-ondersteuning, en een ingebouwde ad blocker.

Om het idee van controle kracht bij te zetten, heeft Opera een korte film geproduceerd: “Escape”.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.