Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Livestreams van 's werelds grootste YouTuber verhuizen van YouTube naar decentrale applicatie DLive

Bram de Vries
Bram de Vries

Woensdag maakte PewDiePie, 's werelds grootste onafhankelijke YouTuber, bekend zijn livestreams te verplaatsen van YouTube naar het decentrale videoplatform DLive. DLive draait op de blockchain van Lino Network. Adoptie met een hoofdletter A!

Adoptie

Felix Arvid Ulf Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, is een Zweeds commentator op YouTube. Sinds augustus 2013 heeft PewDiePie het grootste YouTube-kanaal ter wereld. Maar liefst 93 miljoen (!) abonnees bekijken zijn content regelmatig.

Overeenkomst met DLive

Woensdag maakte Kjellberg op Twitter bekend dat hij “exclusief op DLive gaat streamen”. De financiële (en andere) voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. Het is daarom onduidelijk of Kjellberg definitief overstapt, of dat het enkel een marketingstunt is met beperkte levensduur.

De samenwerking betekent niet dat Kjellberg verdwijnt van YouTube. De overeenkomst lijkt enkel betrekking te hebben op zijn livestreams.

Lino Network

Het Lino-netwerk is een decentraal contentplatform gericht op een eerlijke vergoeding voor de makers van de inhoud. DLive is de eerste decentrale applicatie die op Lino draait. Lino heeft ook een eigen cryptovaluta: Lino-punten (LINO). Die punten zijn (nog) niet op publieke exchanges verhandelbaar.

Elke LINO is $0,012 waard, en kan worden verdiend door de interactie aan te gaan op het platform. Reageren bijvoorbeeld, of content delen met anderen. Ook tegenover het draaien van een node staan beloningen.

Van concurrenten naar partners

DLive gaat niet alleen de concurrentie aan met YouTube. Ook met Twitch, Ustream, en Periscope gaat het blockchainplatform de strijd aan.

Waar op de conventionele contentplatforms de nadruk ligt op concurrentie tussen contentcreators, worden ze bij DLive juist (letterlijk) beloond om elkaar te steunen. Zo veranderen concurrenten in de context van DLive in partners. Wilson Wei, mede-oprichter van Lino:

“DLive is een plek waar in plaats van met elkaar te concurreren, het voordelen heeft om andere makers te ondersteunen. PewDiePie is altijd een groot voorvechter geweest van het idee om contentleveranciers te belonen voor hun harde werk, de tijd en energie die ze erin steken.”

De combinatie van sociale media en cryptovaluta komt steeds vaker langs als onderwerp. Recent kwam Tippin bijvoorbeeld in het nieuws. Daarmee kan je iemand met één druk op de knop een klein bedrag als fooi geven via Bitcoin's Lightning Network. Lees hier hoe het werkt.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naa de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.