Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Gerucht geklaard: Goldman Sachs is niet bezig met cryptokantoor

Bram de Vries
Bram de Vries

Bijna anderhalf jaar is erover gespeculeerd: komt Goldman Sachs wel of niet met een eigen handelskantoor voor cryptovaluta? Bankdirecteur David Solomon is er helder over: “We hebben die plannen nooit gehad.” Hoe zit het hiermee?

Bedrijfsleven

Gerucht startte bij Bloomberg

Maar liefst 7 CEO’s van grote Amerikaanse banken verschenen recent voor een delegatie van het Amerikaanse congres. Ze werden aan hun tand gevoeld over opgeblazen salarispakketten en de vraag of de banksector sinds de crisis van 2009 meer verantwoording neemt.

Ook David Solomon, CEO van Goldman Sachs, kwam aan het woord. Hij vertelt onder anderen dat Goldman “nooit concrete plannen heeft gehad om een cryptokantoor te openen”. Die geruchten zijn eind 2017 de wereld in geholpen door Bloomberg.

“Dat Bloomberg-artikel was niet OK. Net als anderen houden we de markt in de gaten, en werken we eraan om de cryptomarkt te begrijpen”, vertelt Solomon. “We hebben een aantal klanten die gebruikmaken van functionaliteit waarmee fysiek geleverde futures afgewikkeld worden. Daar hebben we weleens wat mee gedaan. Maar we hebben nooit plannen gehad om een cryptokantoor te openen.”

Daarmee komt definitief een einde aan een langlopend gerucht. In 2018 kwam het meermaals boven, telkens op basis van ‘mensen die bekend zijn met de materie’. Anonieme bronnen die voor hun beurt spraken, of wellicht rapporteerden over ontwikkelingen die weer de ijskast in zijn gegaan. Hoe dan ook, nooit kon het gerucht verifieerd worden, en Goldman Sachs zelf heeft er al die tijd niets over gezegd.

Deur staat op een kier

Is het dan uitgesloten dat Goldman Sachs zich gaat bemoeien met de cryptowereld? Dat niet. Solomon: “Wellicht openen we een kantoor in de toekomst. Maar het is een nieuwe sector [voor ons]. Er zijn nog veel problemen. Niet alleen vanuit juridisch perspectief. Het is ook nog onzeker of deze valuta op de lange termijn levensvatbaar zijn.”

Voor de teleurgestelde Goldman-fans is er dus uitzicht op verandering. Overigens is het niet zo dat Goldman zich tot nu toe volledig gedistancieerd heeft van crypto’s. Eind 2018 kwam naar buiten dat ze een poging doen om bewaardiensten te kunnen leveren aan klanten. Ook noemde Goldman Sachs ‘cryptocurrency accounts’ als onderdeel van de bank van de toekomst.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naa de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.