Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitcoin-community start campagne voor herstel Notre-Dame

Bitcoin-community start campagne voor herstel Notre-Dame
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

De brand in de Notre-Dame in Parijs was maandag het gesprek van de dag, en heeft op veel mensen indruk gemaakt. Het herstel ervan gaat vele miljoenen euro’s kosten, en vanuit de Bitcoin-community is er opgeroepen om te helpen. Komt het van de grond?

Bitcoin

Ongeluk?

De brand in het bekende baken van Parijs lijkt te zijn veroorzaakt door een ongeluk, stelt de openbaar aanklager van Parijs. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor opzet. Er wordt door de onderzoekers onder anderen gekeken naar de laswerkzaamheden die plaatsvonden aan de kathedraal.

Afgelopen maandagavond ontstond de brand bovenin het kerkgebouw. In eerste instantie leek het alsof het bluswerk niet op gang kwam, maar dat bleek achteraf onderdeel te zijn van de procedures die nauwgezet zijn gevolgd. Eerste de mensen veiligstellen, daarna de spullen, en daarna pas de constructie.

Hoe de brand precies is ontstaan, is nog onduidelijk. Het onderzoek gaat waarschijnlijk weken duren.

Renovatie

Dat de Fransen het icoon gaan herstellen ligt al zo goed als vast. Er zijn al honderden miljoenen euro’s toegezegd om bij het herbouwen van de Notre-Dame te helpen. Vanuit het bedrijfsleven is al zo’n €600 miljoen gedoneerd om te gebruiken voor de herstelwerkzaamheden.

Ook vanuit de Bitcoin-community wordt een poging gedaan om een bijdrage te leveren. De Franse journalist Grégory Raymond roept op om cryptovaluta te doneren. Natuurlijk om de Notre-Dame op te bouwen, maar ook om aan te tonen aan ‘buitenstaanders’ dat Bitcoin als waardedrager functioneel is.

Heel sterk georganiseerd is deze inzamelactie nog niet. Mensen die geven, moeten nu enkel op de goede naam van Grégory vertrouwen. Waarschijnlijk is er op snelheid geprioriteerd, en niet op veiligheid. In totaal zijn er (slechts) 16 donaties ontvangen, die samen goed zijn voor 0,035 BTC. De actie lijkt uit te lopen op een ceremoniële bijdrage.

De cryptogemeenschap is niet onbekend met internationale campagne’s. Recent nog werd er geld opgehaald in de strijd tussen Twitteraar Hodlonaut en Craig Wright.

Update: inmiddels is ook Binance een actie gestart. Daar is op het moment van schrijven (in relatief korte tijd) al meer dan 1 BTC opgehaald.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.