AFM legt de verkoop van binaire opties en CFD’s aan retailbeleggers aan banden

Donderdag heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) twee maatregelen bekendgemaakt. Binaire opties mogen niet meer verkocht worden aan niet-professionele beleggers, en CFD’s moeten aan strengere eisen voldoen. Hoe zit het met crypto’s?

Regelgeving

AFM legt de verkoop van binaire opties en CFD’s aan retailbeleggers aan banden
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Begin maart werd de markt al geïnformeerd door de AFM over voorbereidingen die getroffen werden voor de invoering van nationale maatregelen. Donderdag zijn de maatregelen officieel afgekondigd:

  1. De verkoop van binaire opties aan retailbeleggers is verboden.
  2. Het verkopen van ‘contracts for difference’ (CFD’s) is slechts beperkt mogelijk.

De maatregelen gelden voor bedrijven in Nederland én voor ondernemingen in een andere EU-lidstaat die actief zijn op de Nederlandse markt. Het is de eerste keer dat de AFM haar zogeheten productinterventiebevoegdheid gebruikt.

Het is een lang woord voor de mogelijkheid om concrete producten te verbieden. Dat gezag heeft de AFM gekregen met de invoering van Europese richtlijnen MiFID II en MiFIR begin 2018. De maatregelen gelden voor onbepaalde tijd.

Binaire opties

Wellicht vraag je je af wat een binaire optie is. In een blogpost vertelt toezichthouder Steven Hu er meer over. “Het kopen van een binaire optie is te vergelijken met een kop-of-munt-weddenschap. Kop: u verliest €1 euro. Munt: u wint €0,90 cent. Ik verwacht dat weinig mensen dit een aantrekkelijke weddenschap vinden”, schrijft Hu.

In werkelijkheid wed je niet op kop of munt, maar gok je of de beurs gaat stijgen of dalen in de komende 10 minuten. Volgens Hu heeft dat niets met beleggen te maken: “Als consumenten een gokje willen wagen, kunnen ze dat beter doen in een casino.”

CFD’s

Een Contract for Difference is een simpele manier om te speculeren op koersstijging of -daling. Het is het best te vergelijken met het plaatsen van een long of een short, inclusief de mogelijkheid om dat met een hoge hefboom te doen. Mede daardoor, en het gemak waarmee CFD’s te verkrijgen zijn, ziet de AFM het als producten met een (te) hoog risico.

Niet gek dus dat de AFM striktere eisen aan deze producten stelt. Zo moet de CFD-aanbieder margebescherming verplichten en posities afsluiten tegen de meest gunstige voorwaarden voor de klant. Ook moet de CFD-aanbieder de klant beschermen tegen een negatief saldo.

Cryptovaluta?

En hoe zit het met cryptovaluta? Is deze asset class ook genoemd door de AFM? In ieder geval niet in de genomen maatregelen, die beperken zich tot bovengenoemde producten.

Maar Hu noemt crypto wel in zijn blogpost: “De AFM heeft zich bijvoorbeeld in het verleden vaak kritisch uitgelaten over op crypto gebaseerde producten en turbo’s. We blijven de ontwikkelingen rondom deze en andere producten kritisch volgen.”

Ook in de cryptowereld zijn er relatief risicovolle producten toegankelijk voor retailbeleggers. Denk aan leverage trading, waar door het gebruik van (te) hoge hefbomen snel geld verloren kan worden. Daartegen is de toezichthouder in Japan al in actie gekomen. We houden de ontwikkelingen in de gaten!

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte