Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ets van Rembrandt vastgelegd op 4 blockchains in strijd tegen kunstfraude

Bram de Vries
Bram de Vries

Een 17e eeuwse ets van Rembrandt is onsterfelijk gemaakt met behulp van vier blockchains. Kunst op deze manier valideren zou twee voordelen hebben: de objecten zijn beter beschermd en de echtheid kan makkelijker worden vastgesteld.

Adoptie

De validatie van Rembrandt’s ‘The Virgin and Child in the Clouds’ voltrok zich eerder deze week bij Douwes Fine Art, één van Europa’s oudste kunstgalerijen. Naast Douwes waren nog twee partijen bij de validatie betrokken: advocatenkantoor CMS, en validatiebedrijf V-ID.

Rembrandt geketend

Het validatieproces is redelijk overzichtelijk. Allereerst wordt er authentieke data verzameld. Alle unieke kenmerken worden vastgelegd, zoals materiaal, formaten, en de geschiedenis van het werk. Met behulp van macrofotografie zijn deze gegevens tot in detail terug te zien.

Al die gegevens worden in een zogeheten validatiebestand geplaatst. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: een PDF-bestand waarin alle informatie is opgelijst. De informatie wordt gecontroleerd, en vervolgens op de blockchain opgeslagen.

Nou ja, vier blockchains. V-ID kan een zogeheten fingerprint opslaan naar Ethereum, IBM’s Hyperledger, DigiByte, en Bitcoin. Een meer gedetailleerde blik op het validatieproces zie je in deze video:

Derde partij nodig?

Advocatenkantoor CMS was bij de validatie als derde partij betrokken. Is dat nodig? Femke Stroucken, partner bij CMS, vertelt over de overwegingen hierbij: “Door bij dergelijke toepassingen aan de voorkant een bevoegdheidscontrole van partijen in te bouwen, wordt de betrouwbaarheid van informatie op de blockchain verhoogd. Het is immers van belang om te weten dat de persoon die een dergelijk certificaat afgeeft ook bevoegd is om dat te doen.”

Kortom, het verhoogt het vertrouwen in de procedure. In het resultaat ervan, maar ook in de mensen die erbij betrokken zijn. En dat is belangrijk voor de kunstwereld, waar er met enige scepsis tegen innovaties als deze wordt aangekeken.

Evert Douwes, directeur van Douwes Fine Art: “Innovatie is mooi maar er moet voor onze klanten ook echt een meerwaarde gecreëerd worden. Maar ik ben overtuigd dat het valideren via blockchain gaat helpen bij het bestrijden van kunstfraude.”

En volgens Evert-Anthony Douwers, de achtste generatie van Douwes Fine Art, geeft het digitaliseren van kunst ook meer waarde aan het werk. “Met deze digitalisatieslag verzamelen we alle informatie en kennis over een object en bundelen deze in één gevalideerd pdf-bestand. Een belangrijke stap; je moet er niet aan denken dat je je verzamelde kennis in bijvoorbeeld een brand verliest.”

Blockchain en AVG

Het is niet zo dat de hele inhoud van het gevalideerde bestand wordt weggeschreven naar een blockchain. De data wordt teruggebracht tot een unieke vingerafdruk, en die wordt opgeslagen. Als een bestand is veranderd, al is het maar één byte, pixel, of letter, verandert de vingerafdruk en wordt de wijziging gedetecteerd.

Om deze reden is het ‘recht om vergeten te worden’ geen probleem voor de oplossing van V-ID. Marnix van den Berg, hoofd development bij V-ID: “Wij lossen dit op door data gedecentraliseerd te ‘stempelen’. Deze data is enkel benaderbaar door de bezitter van een bepaald type wachtwoord.”

Met andere woorden: de eigenaar van het validatiebestand moet er zelf voor zorgen dat hij het niet kwijtraakt en dat hij er toegang toe behoudt. Een klein offer in de strijd tegen kunstfraude.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.