Alles over de nieuwe economie onder één dak.

JPMorgan introduceert nieuwe functies eigen blockchain, richt zich op fintechsector

Bram de Vries
Bram de Vries

De in de cryptowereld zwaar bekritiseerde Amerikaanse bank JPMorgan Chase werkt gestaag door aan haar eigen blockchainsysteem. Inmiddels zijn meer dan 220 banken aangesloten en onthult de bank features voor de fintechsector.

Bedrijfsleven

Interbank Information Network (IIN)

Zo heet het op blockchaintechnologie gebaseerde netwerk van JPMorgan. De blockchain die wordt gebruikt heet Quorum, en is volgens de bank een “op enterprise gerichte versie van Ethereum”.

JPMorgan ziet in het IIN een helpende hand tegen de competitie van fintech-startups. Die startups hebben zich gestort op het oplossen van inefficiënties in internationale betalingen, en doen het nu goedkoper en sneller.

John Hunter, bestuurder bij JPMorgan: “De verwerkingssnelheid van banken bevindt zich nog ergens tussen de jaren tachtig en negentig. Het is dat gat [met nieuwe oplossingen] waar we aandacht aan moeten schenken. Die pijn proberen we te verlichten.”

Meer dan 220 aangesloten banken

Vanuit de cryptowereld horen we doorgaans enkel kritiek op JPMorgan. Dat de bank zich met blockchaintechnologie bezighoudt uit angst ingehaald te worden. Dat hun eigen blockchainnetwerk niet zo zou mogen heten, omdat het van buitenaf niet inspecteerbaar is. Dat de recent geïntroduceerde JPM Coin overbodig is.

Zonder op alle punten van kritiek in te gaan, is het de vraag in hoeverre die kritiek invloed heeft op het mogelijke succes van JPMorgan’s blockchain-inspanningen. De bank heeft een grote invloed, en lijkt een deel van de fintech-taart op te willen eisen.

Vorig jaar waren er 75 banken aangesloten op IIN. Dat aantal is opgelopen tot 220. Op dit moment wordt er primair metadata uitgewisseld over betalingen. “De initiële usecase was het uitwisselen van gegevens rondom sancties. Nu kijken we naar de mogelijkheid betalingen onderling af te wikkelen”, vertelt Hunter.

Een overzicht van alle deelnemende banken vind je hier. Vanuit Nederland is de Rabobank op het netwerk aangesloten.

Ecosysteem voor fintechs

De volgende stap voor JPMorgan is om een ontwikkelomgeving voor fintechs in te richten. Het moet eenvoudig worden om “applicaties te ontwikkelen en lanceren” op het IIN.

De testomgeving staat voor kwartaal 3 op de planning. Van daaruit krijgen ontwikkelaars toegang tot diverse tools, zoals het versturen van berichten, of het versturen en opslaan van bestanden.

“Hiermee halen we alle drempels weg — tooling, ecosysteem, data, etcetera”, vertelt Hunter. “Ontwikkelaars hoeven alleen hun eigen intellect mee te nemen.”

Zo lijkt de concurrentie tussen gevestigde orde en de fintechsector wat aan te trekken. Was blockchain en AI eens enkel het terrein van fintechs, lijken bestaande reuzen de technologieën nu ook in de arm te nemen.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.