Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Vattenfall wil wereldwijde energietransitie inzetten met blockchain en AI

Bram de Vries
Bram de Vries

De energiemarkt is niet transparant genoeg, en dat is volgens Vattenfall een probleem. Zo wordt de reststroom van 8 miljoen Nederlandse zonnepanelen nog gelabeld als grijze stroom. Met blockchain en AI wil Vattenfall grote stappen zetten.

Adoptie

Overcapaciteit

In Nederland ligt voor 1,6 GW aan zoncapaciteit op daken van woonhuizen. Omgerekend zijn dat meer dan 8 miljoen zonnepanelen, aldus Vattenfall. Nadat opgewekte stroom door de huishoudens zelf is gebruikt, blijft er nog een boel over. Zo’n 1,5 terawattuur om precies te zijn.

Op dit moment wordt deze reststroom in Nederland nog gelabeld als grijze stroom, terwijl het toch echt met een duurzame bron is opgewekt. En dat is een probleem, stelt Michiel Sintenie, strateeg bij Vattenfall. De energiemarkt is hierdoor niet transparant genoeg.

“We zijn op zoek naar een oplossing waarmee we kleinschalig duurzaam opgewekte stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen bij iemand thuis groen kunnen labelen”, vertelt Sintenie in het persbericht. Volgens Vattenfall gaan blockchaintechnologie en artificiële intelligentie hierin een grote rol spelen.

Werkend product?

Hoe die technologieën daarin tot uiting komen, weet Vattenfall zelf ook nog niet. Het vermoeden is dat met experimenten het antwoord op die vraag vanzelf boven tafel komt. Daarom was Vattenfall één van de bedrijven die deelnemers aan 's werelds grootste hackathon voor een uitdaging hebben gesteld.

Het achterliggende doel is om “de samenleving een betere, snellere, en goedkopere oplossing te bieden waarmee energiestromen in kaart gebracht kunnen worden”. Precieze gegevens, realtime, en goedkoop.

Geïnteresseerde teams konden samen met Vattenfall de volgende paden onderzoeken:

  • Hoe bouwen we een betrouwbare single point of truth met blockchaintechnologie?
  • Hoe kunnen we kleine producenten certificeren [voor groene stroom]?
  • Hoe kunnen we Internet-of-Things-apparaten gebruiken om de consumptie van door het huishouden zelf geproduceerde energie te meten?
  • Hoe kunnen we zeker weten dat [teruggeleverde] energie is gebaseerd op een duurzame bron?

De uitkomst van de hackathon moet uitgebouwd kunnen worden tot een protocol die uiteindelijk wereldwijd in gebruik genomen kan worden. “Ook concurrenten van Vattenfall moeten op het protocol kunnen bouwen”, geeft Vattenfall mee in de instructies.

Voor Vattenfall is dit een uitgelezen kans om relatief goedkoop met slimme ontwikkelaars in aanraking te komen. Een team dat in korte tijd met iets concreets kan komen, wordt verder in de watten gelegd met een vervolgtraject: er is geld, tijd, en een netwerk beschikbaar om de oplossing verder uit te bouwen.

Het team ‘Frontier Oost’ heeft een winnende oplossing gemaakt waarmee de energieproductie van een huishouden geverifieerd kan worden gebaseerd op data verzameld van externe bronnen. Of dit een open protocol oplevert die op Europees niveau geadopteerd kan worden is nog te bezien. In ieder geval is er nu een startpunt.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.