Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Amerikaanse overheid gaat komende 3 jaar flink meer in blockchain investeren

Amerikaanse overheid gaat komende 3 jaar flink meer in blockchain investeren
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

In 2017 investeerde de Amerikaanse overheid zo’n $10 miljoen in blockchain. Volgens een recent IDC-rapport gaat dat bedrag de komende 3 jaar flink omhoog. Is blockchain dan toch een ‘big deal’ voor de Amerikanen?

Regionaal

Miljoenen dollars extra

Eind december hoorden we vanuit Frankrijk opvallend geluid van parlementsleden: de komende drie jaar zou er €500 miljoen extra vrijgemaakt moeten worden voor de ingebruikname van blockchaintechnologie. In dat perspectief loopt de VS achter, met een totale investering van $10,7 miljoen in 2017.

Volgens een IDC-rapport gaat daar verandering in komen. Niet dat de Amerikanen daarmee in de buurt komen van het voornemen van de Fransen, maar dat terzijde. De verwachting is dat de federale overheid in 2022 $123,5 miljoen uitgeeft aan blockchain, en lokale overheden samen een kleine $50 miljoen.

Tellen we de investering van andere aan de overheid gerelateerde agentschappen erbij op, komen we in totaal uit op een bedrag van $400 miljoen dat bestemd is voor blockchaintechnologie.

Gedreven door toepassingen

“We geloven dat ‘asset management’, ‘identity management’, en ‘smart contracts’ de belangrijkste blockchainoplossingen zijn voor de overheid”, vertelt onderzoeksdirecteur Shawn McCarthy. “In eerste instantie gaat het geld naar supply chain-oplossingen. Later verschuift de focus naar complexe financiële transacties.”

De extra miljoenen worden volgens McCarthy daarom niet zomaar aan de technologie besteed. In het rapport lezen we ook dat blockchain een referentiepunt wordt in aan handel gerelateerde regels.

“Het kan gebruikt worden om de herkomst van zendingen te achterhalen. Of de kwaliteit van de goederen, de betaalde heffingen, en meer”, aldus het rapport. “Over een aantal jaar is blockchain waarschijnlijk geïmplementeerd als standaardfeature van (sommige soorten) internationale handel.”

Veilig?

Interessant is dat de onderzoekers onderscheid maken tussen besloten en publieke blockchains. Van de eerste stellen ze dat het veiligheid ten goede komt, en de laatste zou transparantie bevorderen. Een opmerkelijke benadering, aangezien Bitcoin’s (publieke!) netwerk doorgaans als de meest veilig wordt gezien. Wellicht dat hier gedacht wordt aan een vorm van ‘security through obscurity’.

Hoe dan ook, in het rapport wordt voorspeld dat overheden waarschijnlijk het best gebaat zijn met een hybride oplossing, zodat er zowel van ‘veiligheid’ als transparantie sprake is.

De begrootte bedragen zorgen ervoor dat de VS enigszins bijblijft. In Europe lijkt Frankrijk aan de leiding te gaan. De Franse overheid wil van Frankrijk een ‘blockchainkampioen’ maken.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.