Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Samsung Deliver: blockchain software voor de transportsector

Peter Slagter
Peter Slagter

Vorig jaar oktober startten Samsung SDS, ABN Amro, en de Rotterdamse haven een blockchain-pilot rond containerlogistiek. Dat was kennelijk de moeite waard, want daaruit is een nieuw product ontstaan: Samsung Deliver. Dit is erover bekend.

Adoptie

Het doel van de pilot was om een blockchainplatform te bouwen ter vervanging van alle papieren (administratieve) processen die bij containervervoer komen kijken, aldus het persbericht toentertijd. “Het transporteren, volgen en financieren van goederen en diensten moet even makkelijk kunnen als het online bestellen van een boek”, lezen we daarin.

Samsung Deliver

De pilot betrof zogeheten multimodaal goederenvervoor. Dat is een transportketen waarbij goederen met meerdere vervoermiddelen (de zogheten ‘modaliteiten’) worden getransporteerd. In eerste instantie waren daar drie partijen bij betrokken: Samsung SDS, ABN Amro, en de haven van Rotterdam.

Op 10 april heeft Samsung SDS, de IT-tak van Samsung, een trademark ingediend bij de BOPI. Dat is het bureau waar intellectueel eigendom geregistreerd kan worden in de Benelux. Zowel de naam als het logo is vastgelegd.

In de beschrijving lezen we dat het gaat om “computersoftware voor logistiek management”, en om het “verschaffen van toegang tot internetplatforms voor blockchaintransacties”.

Op dat blockchainplatform moet alles rondom het vervoer geregeld kunnen worden. Van “bemiddeling bij het verhuren van schepen” tot aan “het traceren van vrachtauto’s”.

Belangrijk trio

Internationaal heeft Nederland een redelijk grote naam op het gebied van transport en logistiek. De haven van Rotterdam is al decennia lang een begrip. Een samenwerking tussen drie bekende namen kan daarom best van betekenis zijn op de wereldmarkt.

We verwachten dat één van de drie — waarschijnlijk Samsung — binnenkort naar buiten komt met aanvullende informatie. Samsung gaat hiermee te directe concurrentie aan met IBM, die met Tradelens een vergelijkbare oplossing in de markt heeft gezet.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.