Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Sneller dan verwacht: Binance DEX is live

Peter Slagter
Peter Slagter

Slechts vijf dagen na de livegang van Binance Chain heeft Binance nu ook z’n gloednieuw decentrale exchange live gezet. Althans, deels. Je kunt alvast een wallet aanmaken, maar de handel is nog niet geactiveerd. Een update.

Exchange Binance

BNB-tokens wisselen

Gisteren schreven we al over de livegang van Binance Chain. Het is het netwerk waar de decentrale exchange op draait. Samen met die livegang is ook de native munt gelanceerd — Binance Coin. Hetzelfde symbool (BNB), ander netwerk.

Als je je BNB hebt gestald bij Binance hoef je verder niets te doen. Je krijgt dan automatisch de nieuwe munt. Als je de oude tokens ergens anders in bezit hebt, kan je simpelweg de tokens naar Binance sturen. De volgende keer dat je BNB opneemt, zijn ze automatisch geconverteerd.

Decentrale exchange gelanceerd

Binance DEX is een “ingebouwde marktplaats” die gebruikmaakt van Binance Chain. Er kunnen enkel digitale assets worden verhandeld die op de eigen blockchain van Binance zijn uitgegeven. De livegang van de nieuwe exchange kwam eerder dan verwacht.

Het lijkt erop dat de livegang is gefaseerd. Mogelijk om gebruikers te tijd te geven te onboarden. Maar het is ook niet uitgesloten dat het is gedaan om wat extra publiciteit te pakken.

Er zijn verschillende wallets die het nieuwe netwerk van Binance ondersteunen, waaronder Trust Wallet, Ledger, Enjin, en Exodus. Ook de block explorer staat live, en er kan gebruik gemaakt worden van een web wallet die door Binance is ontwikkeld.

De lancering van de DEX volgt na een testperiode van twee maanden. In die twee maanden zijn bijna 8,5 miljoen transacties uitgevoerd.

Decentraal?

De lancering van de ‘DEX’ is niet helemaal onbesproken geweest. Volgens sommigen misbruikt Binance de term, en is er weinig decentraals aan.

Het klopt dat Binance de baas is over de nieuwe exchange. Zowel de onderliggende blockchain als de exchange zelf worden door Binance beheerd. Ook de nodes waar het netwerk op draait zijn door Binance zelf uitgekozen. Tevens is Binance de enige partij die het beleid bepaalt.

Toch is het wat ons betreft een stap vooruit. Als gebruiker beschik je over je eigen portemonnee — je bezit zelf je private keys. Voor zowel de exchange als de gebruiker flink minder risico. Daarom stelt Changpeng Zhao, de CEO van Binance:

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.