Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Coinbase stopt ontwikkeling nieuwe matching engine, sluit kantoor Chicago

Bram de Vries
Bram de Vries

Een jaar geleden kondigde Coinbase aan te werken aan een nieuwe “matching engine”. De exchange moest orders sneller kunnen verwerken. Dinsdag bleek dat Coinbase gestopt is met het project en dat 30 medewerkers zijn ontslagen. Wat is er gebeurd?

Exchange Coinbase

Grootse plannen

Minder dan een jaar geleden opende Coinbase de deuren van een gloednieuw kantoor in Chicago. Van daaruit zou ‘Coinbase Markets’ doorontwikkeld worden. Dat is de divisie van Coinbase die verantwoordelijk is voor alle orderboeken van de exchange — feitelijk waar alle liquiditeit vandaan komt.

In Chicago zou gewerkt worden aan nieuwe features. Zoals de snelheid van orderverwerking, nieuwe manieren om financiële instellingen aan te sluiten, en verbeterde diensten rondom het afwikkelen van transacties. Vooral de nieuwe “matching engine”, de motor waarmee orders aan elkaar gekoppeld worden, werd breed uitgemeten.

Mislukt

Nu blijkt dat het bij de uitvoering van die planning mis is gegaan. Coinbase laat de planning achter zich, en zegt ongeveer 30 ontwikkelaars vaarwel. Het kantoor in Chicago wordt gesloten, en het bouwen van een nieuwe matching engine wordt op de lange baan geschoven.

“We hebben het moeilijke besluit genomen om de energie die gestoken wordt in de matching engine te consolideren. Daarmee komt ook een einde aan het team in Chicago. We doen een poging om een klein aantal medewerkers naar San Francisco te verhuizen”, vertelt Coinbase in een statement.

Al met al is het een hele merkwaardige ontwikkeling. Twee weken geleden kwam er nog een update van productmanager Paul Bauerschmidt naar buiten. Daarin werd gesteld dat de ontwikkeling van de matching engine voortvarend verloopt. “We gaan later dit jaar lanceren”, vertelde Bauerschmidt.

De precieze afweging achter het besluit het Chicago-team uit roulatie te halen is onbekend. “We weten dat niet alles waar we aan beginnen een succes wordt”, vertelt een woordvoerder. “Ons team voor institutionele beleggers blijft groeien en we gaan verder bouwen aan onze producten.”

Niet meer nodig?

Een scenario is dat het werk simpelweg overbodig is geworden. Coinbase domineert de Amerikaanse markt al, en naar verluidt is vanuit San Francisco de snelheid van de exchange al flink verbeterd — een “enorme vooruitgang (20x)” wordt genoemd.

Wat kosten betreft kan Coinbase het allemaal wel lijden. Volgens Reuters zou Coinbase in 2018 meer dan een half miljard dollar hebben omgezet.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.