Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ondanks rechtzaak blijft Tether gewoon nieuwe USDT’s printen

Bert Slagter
Bert Slagter

Woensdag is er door Tether $300 miljoen aan nieuwe USDT-tokens in omloop gebracht. De timing is opmerkelijk, nu de openbaar aanklager van New York moederbedrijf iFinex voor het gerecht sleept. Waar gaan die nieuwe Tethers naartoe?

Markt

In de zogeheten ‘Rich List’ kan je de adressen vinden waarop het grootste bedrag aan USDT geregistreerd staat. Op 1 staat Binance met 782.002.140 USDT, op 2 staat Huobi met 308.539.890 USDT, en op 3 vinden we de ‘Tether Treasury’.

Dat is de schatkist van Tether, van waaruit geld naar exchanges wordt opgestuurd, en waar overbodig geworden USDT’s naar worden teruggestuurd. De schatkist zelf is niet verantwoordelijk voor het aanmaken of verbranden van USDT-tokens, maar puur voor het beheer van wat er in omloop is.

$300 miljoen

Op woensdag 24 maart zijn er 300 miljoen nieuwe Tethers in omloop gebracht. Dat is de eerste keer sinds 24 juni 2018 (!) dat er nieuwe tokens bij zijn gekomen. Opvallend is ook dat het adres waar de nieuwe tokens vandaan zijn gekomen is veranderd.

Maar dat is op dit moment niet het gesprek van de dag. Dat draait om het proces dat tegen iFinex is aangespannen door de openbaar aanklager van New York. Het bedrijf achter Bitfinex en Tether zou een verlies van $850 miljoen hebben willen verbergen.

Het is de zoveelste gebeurtenis in de verre van onbesproken geschiedenis van Tether. Er zijn handelaars die hun vertrouwen erin hebben opgezegd, en er heerst onder veel mensen het gevoel dat er iets niet in de haak is. De rechtzaak tegen iFinex is nóg een druppel in de emmer, en daarom wordt er in de media gesproken over een ‘tikkende tijdbom die ontploft is’.

Toename in OTC-transacties?

Een verhaallijn waarmee de noodzaak van het printen van nieuwe Tethers wordt verklaard, is een toename van het aantal Over-the-Counter-transacties in China.

Sinds het moment dat het net rond ICO’s en cryptovaluta strakker is getrokken door de Chinese overheid, is het aankopen van cryptovaluta via USDT voor Chinezen de weg van de minste weerstand geworden.

Eerst wordt er een OTC-transactie gedaan waarbij met lokale valuta (CNY) USDT wordt aangeschaft. Dat kan bijvoorbeeld op Huobi en OKEx. Vervolgens kan de ontvangen USDT worden gewisseld naar een cryptovaluta naar keuze.

Maar of dit daadwerkelijk de achterliggende reden is? Er zal een grote groep handelaars zijn die hier niet meer in gelooft, gegeven de recente ontwikkelingen. De hamvraag is in hoeverre de Tethers daadwerkelijk gekoppeld zijn aan cashgeld in beheer van iFinex. Daar gaan we de komende weken ongetwijfeld meer over horen.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.