Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bakkt vertelt hoe bitcoins bewaard moeten worden, vraagt licentie aan in New York

Peter Slagter
Peter Slagter

Een kersverse update van Bakkt. COO Adam White vertelt uitgebreid over de manier waarop Bakkt bitcoins van klanten gaat bewaren. En, om het af te maken, wordt onthuld dat er nóg een bedrijf is overgenomen.

Exchange Bakkt

Het is alweer even geleden dat we wat schreven over Bakkt, afgezien van een update rondom de vertraging die de lancering heeft opgelopen. We speculeerden dat het regelen van opslag voor bitcoins daar onderdeel van is, en het lijkt erop dat we het bij het juiste eind hadden.

In een nieuwe blogpost vertelt COO Adam White over alles wat er komt kijken bij de opslag van bitcoins. En, als kers op de taart, doet White uit de doeken dat Bakkt nog een bedrijf heeft overgenomen. We duiken de blogpost in.

Specialisten nodig

White vertelt eerst over de noodzaak van een goede custody service. Dat is de Engelse term voor de dienstverlening rondom het bewaren van cryptovaluta (of andere waardevolle assets) voor klanten.

Volgens White is een “security-first aanpak fundamenteel” voor een solide infrastructuur. Dat kan alleen met het juiste team, met ontwikkelaars die “uitgebreide kennis hebben van cryptografie, gedistribueerde systemen, en andere aspecten die uniek zijn aan de cryptowereld”. Daarover later meer.

Het is een kanttekening om iets te zeggen over de complexiteit van hetgeen door Bakkt ontwikkeld wordt. Niet alleen is het lastig om daar de juiste mensen voor te vinden — er zijn specialisten nodig —, er gaat ook veel tijd en geld in zitten.

Licentie van NYSDFS

Het eerste product van Bakkt draait om Bitcoin-futures. Uniek eraan is dat die bitcoins fysiek geleverd worden, in tegenstelling tot futures die in cash worden afgewikkeld. Die bitcoins moeten opgeslagen worden.

Om aan alle wetten en regels te voldoen, heeft Bakkt een licentie aangevraagd bij de New York State Department of Financial Services (NYSDFS). Ze willen ‘Qualified Custodian’ voor digitale assets worden. Coinbase Custody is op dezelfde licentie gebaseerd.

Het eerste contract gaat verhandeld worden op ICE Futures US (IFUS), en wordt afgewikkeld op ICE Clear US (ICUS). Beide platforms vallen onder het toezicht van de CFTC, de toezichthouder die waarschijnlijk ook op de New Yorkse licentie heeft aangestuurd.

Adoptie

White vervolgt zijn verhaal met een uitstapje naar de ingebruikname van cryptovaluta. “We zijn ook van plan om producten te lanceren die de adoptie van de technologie zelf stimuleren”, vertelt White. Een mooie kans voor Bakkt om nog eens te refereren aan de eerder aangekondigde samenwerking met Starbucks.

Ook voor dat type producten is een goede custody service nodig, vertelt White. “Om deze producten te kunnen lanceren, hebben we twee jaar gewerkt aan onze bewaardienst”.

Veiligheid

Om even terug te komen op de “security-first aanpak” van Bakkt, die zijn elementen die White noemt die daaraan gerelateerd zijn:

  • Bakkt gebruikt zowel online als offline wallets waarin geld van klanten wordt opgeslagen. Het grootste deel staat offline, en alle offline wallets zijn verzekerd tot $100.000.000.
  • Voor de online wallets worden zogeheten ‘hardware security modules’ gebruikt die voldoen aan de FIPS 140-2-norm (level 3 of hoger). Op die manier wordt voorkomen dat er met private keys geknoeid kan worden.
  • Alle cryptografische systemen staan op zwaarbewaakte terreinen, in voor banken gecertificeerde kluizen. Bakkt werkt samen met BNY Mellon om private keys “geografisch gedistribueerd” te bewaren.
  • Bakkt maakt gebruik van dezelfde cybersecurity-software die achter de New York Stock Exchange zit. Het voordeel daarvan is dat het al heel wat vlieguren heeft gemaakt.

Digital Asset Custody Company

Voor de meeste mensen is het inmiddels wel duidelijk dat Bakkt het bewaren van bitcoins serieus neemt. Voor degene die nog niet overtuigd was, doet Bakkt er nog een schepje bovenop: het bedrijf Digital Asset Custody Company (DACC) is door Bakkt overgenomen.

DACC opereert al een tijdje in de wereld van bewaardiensten en die van institutionele beleggers. De oplossing van DACC ondersteunt 13 blockchains en meer dan 100 assets. Dat is voor Bakkt natuurlijk ideaal: ze halen er software én (schaarse) ontwikkelaars mee in huis. Het hele DACC-team gaat bij Bakkt aan de slag.

Al met al een indrukwekkende update. We kijken uit naar meer!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.