AWS lanceert blockchaindienst Amazon Managed Blockchain

Amazon Web Services (AWS) heeft z’n cloud-oplossing voor zogeheten managed blockchains publiekelijk beschikbaar gesteld. Zo maakt Amazon het eenvoudig(er) om schaalbare blockchainnetwerken te maken en beheren.

Bedrijfsleven

AWS lanceert blockchaindienst Amazon Managed Blockchain
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Amazon Managed Blockchain van AWS maakt het mogelijk om zelf op een laagdrempelige manier een blockchainnetwerk op te tuigen. Zo schuift de technologie langzaam op van niche naar commodity. Volgens Andy Jassy, CEO van AWS, is het mogelijk om “met enkele klikken” een blockchainnetwerk te starten.

Focus op toepassingen

Volgens Amazon schaalt een blockchainnetwerk dat op AWS draait automatisch mee met de behoefte van de gebruiker(s). Zo kan het netwerk voldoen aan de vraag van duizenden applicaties, zonder dat aanbieder van het blockchainnetwerk daar naar om hoeft te kijken.

Volgens Jassy is dat essentieel. Zo kunnen zijn gebruikers “zich concentreren op het ontwikkelen van applicaties, in plaats van het blockchainnetwerk up-to-date te houden”.

Blockchain-analyse

Amazon Managed Blockchain werd vorig jaar aangekondigd, samen met de Amazon Quantum Ledger Database (QLDB). QLDB kan door klanten gebruikt worden om op de blockchain opgeslagen data te analyseren.

Amazon stelt dat de blockchaindienst al gebruikt wordt door Singapore Exchange Limited, AT&T, en Nestlé. Aanvullende toepassingen kunnen volgens de techreus worden gezocht in bijvoorbeeld de logistieke, financiële, en energiesectoren.

Beschikbaarheid

In eerste instantie kan de gebruiker kiezen tussen Hyperledger Fabric en Ethereum, en is de dienst enkel beschikbaar in de regio ‘US East’. Later dit jaar wordt het uitgebreid naar andere gebieden. Naar verwachting wordt QLDB in de komende maanden aan de publieke dienstverlening toegevoegd.

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte