Cryptovaluta op het hoofdpodium tijdens Fintech Symposium van DTCC

Jaarlijks wordt er door de Amerikaanse Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) een Fintech Symposium georganiseerd. Dit jaar kregen cryptovaluta de volledige aandacht op het hoofdpodium. Een veelzeggende ontwikkeling?

BedrijfslevenBakkt

Cryptovaluta op het hoofdpodium tijdens Fintech Symposium van DTCC
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Voor financiële instellingen is DTCC een hele bekende naam. Het is een dienstverlener die gespecialiseerd is in het afwikkelen van financiële transacties. Om je een beeld te geven bij de positie die DTCC heeft in de financiële markt: in 2011 werd het overgrote deel van alle transacties in Amerika door DTCC verwerkt. In totaal ging het om 1,7 biljard dollar — dat is $1.700.000.000.000.000.

Afijn, als DTCC een symposium organiseert, dan probeer je daar als serieuze partij bij te zijn. Onder de deelnemers zien we namen als Goldman Sachs, MIT, Bakkt, Accenture, Amazon, Northern Trust, enzovoorts.

Cryptovaluta op het hoofdpodium

Opmerkelijk was dat de enige twee panels van het evenement dit jaar over cryptovaluta en de onderliggende technologie — blockchain — gingen. OK, helemaal uit de lucht vallen komt het niet. DTCC heeft er zelf ook een belang bij: de organisatie werkt aan een eigen blockchainplatform, en onlangs publiceerde de organisatie een whitepaper over de manier waarop met blockchaintechnologie uitgegeven securities beheerd zouden moeten worden.

“De potentie van DLT [blockchain] is onmiooskenbaar”, vertelt DTCC CEO Michael Bodson. “Maar de vraag is of z’n kracht om financiële diensten te hervormen ooit volledig tot uiting komt. Ik heb zelf vertrouwen in de technologie, maar het gaat tijd, geduld, en energie kosten.”

Bakkt hoopt op “institutionele interesse”

Na het optreden van Bodson kwam een panel van zwaargewichten op het podium, waaronder bestuurders van Northern Trust, Fidelity, en NYSE-dochter Bakkt. In de context van de reden waarom Bakkt is opgericht, vertelt CEO Kelly Loeffler dat het onderdeel is van “onze hoop dat er institutionele interesse is voor cryptovaluta”.

Een opvallende opmerking, waarin meer terughoudendheid te bespeuren valt dan we tot nu toe van Loeffler gezien hebben. Sterker nog, eind vorig jaar werd er nog op uitstel aangedrongen vanwegen “bovenmatige interesse uit de markt”.

Ook de samenwerking van Bakkt met Starbucks kwam langs. “Ze [Starbucks] kunnen van de voordelen van cryptovaluta genieten zonder blootgesteld te worden aan een deel van de risico’s ervan”, vertelt Loeffler.

Bakkt kwam recent weer in het nieuws. Ditmaal met een samenvatting van het werk dat is gestoken in de opslag van bitcoins. Daarin wordt onthuld dat er een New Yorkse licentie is aangevraagd, en dat een custody-specialist is overgenomen.

Veelzeggende ontwikkeling?

Veel bedrijven en financiële instellingen hebben logischerwijs een afwachtende houding ten aanzien van cryptovaluta. Er is onzekerheid qua regelgeving, er zijn nog onvoldoende professionele diensten, het waarderen van cryptovaluta is lastig. En dan zijn er al die verhalen over fraude.

Het is daarom veelzeggend dat leiders van de financiële industrie het onderwerp aansnijden en laten zien dat het mogelijk is om met cryptovaluta bezig te zijn, ondanks al die drempels. Vertrouwen komt te voet, en dus neemt het tijd in beslag. Maar gegeven het karakter van het DTCC-symposium is de markt al aardig opweg.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.