Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Gaat Fidelity binnenkort in Bitcoin handelen voor grote klanten?

Peter Slagter
Peter Slagter

Sinds maart dit jaar bewaart Fidelity het cryptovermogen van een aantal grote klanten. Naar verluidt komt daar binnen enkele weken een dienst bij: de in- en verkoop van Bitcoin. Gaat Fidelity de race van Bakkt winnen?

Bedrijfsleven Bitcoin

In Bitcoin handelen voor grote klanten

In oktober 2018 startte Fidelity haar dochteronderneming Fidelity Digital Assets. Vanuit deze tak zijn diverse aan cryptovaluta gerelateerde diensten en producten in ontwikkeling. Sinds maart biedt Fidelity Digital Assets klanten aan om opgebouwd cryptovermogen in bewaring te nemen.

Volgens een anonieme bron van Bloomberg komt er binnen enkele weken een dienst bij. Kennelijk is voor Fidelity de tijd rijp om de handel in cryptovaluta mogelijk te maken voor hun klanten. “De aankoop en verkoop van ’s werelds populairste cryptomunt [Bitcoin] voor institutionele klanten start binnen een aantal weken,” vertelt Bloomberg’s bron.

Het is niet aannemelijk dat Fidelity orders gaat plaatsen op de open markt. Waarschijnlijker is dat het in eerste instantie om over-the-counter (OTC) orders gaat. Er wordt dan gehandeld zonder dat er een orderboek van een openbare exchange wordt gebruikt.

Toename aan investeringen verwacht

Fidelity heeft de berichtgeving niet bevestigd. “We hebben op dit moment een beperkt aantal klanten die van ons platform gebruikmaken,” vertelt woordvoerder Arlene Roberts van Fidelity. “We gaan door met het uitrollen van [aanvullende] diensten in de komende weken en maanden. Wat we doen is onder anderen gebaseerd op de behoeften van onze klanten. Op dit moment is onze dienstverlening gericht op Bitcoin.”

Onlangs publiceerde Fidelity het resultaat van een onderzoek onder grote investeerders. De belangrijkste conclusie: institutionele beleggers zien plek voor digitale valuta in investeringsportfolio’s. “Meer institutionele investeerders gaan aan de slag met digitale assets”, vertelt Tom Jessop, baas van Fidelity Digital Assets. “Soms direct, soms via een dienstverlener. De reden is dat de potentiële impact van blockchain op financiële markten steeds duidelijker zichtbaar wordt.”

Bakkt versus Fidelity

We zien weleens vergelijkingen tussen Bakkt en Fidelity. Zeker in de loop van vorig jaar werden de bedrijven als grote concurrenten van elkaar gezien. Maar de vraag is of Bakkt en Fidelity aan dezelfde race deelnemen.

Fidelity lijkt een andere strategie te volgen. De geldreus ziet nieuwe behoeftes ontstaan bij klanten, en speelt daarop in door met nieuwe producten en diensten te komen. Bakkt hanteert een agressievere aanpak en wil de handelsmarkt van cryptovaluta op z’n kop zetten. Daar gaat overigens een boel tijd en geld in zitten. Eén van de redenen dat de ‘cryptowinter’ wel goed uitkomt voor Bakkt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.