Testnet voor Ethereum 2.0 gelanceerd, belangrijke stap richting Proof of Stake

Het is zover: na jaren (!) van ontwikkeling is een publiek testnet voor Ethereum 2.0 gelanceerd. Een grote stap in de richting van een op ‘Proof of Stake’ gebaseerd Ethereum. Wat staat er nu op de agenda van Ethereum-ontwikkelaars?

Ethereum

Testnet voor Ethereum 2.0 gelanceerd, belangrijke stap richting Proof of Stake
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Ethereum 2.0

Al jaren wordt er gewerkt aan de opvolger van Ethereum. Dat project staat inmiddels onder meerdere namen bekend. Ethereum 2.0, Eth2, Ethereum Serenity, Casper — allemaal verwijzen ze naar een grote upgrade die gefaseerd wordt uitgerold.

Ethereum 2.0 representeert een volledig nieuwe blockchain, waarmee grote stappen worden gezet op het gebied van veiligheid, schaalbaarheid, en decentralisatie. Dat betekent dat gebruikers na de lancering zelf van oud naar nieuw moeten overstappen.

Er is geen bedrijf achter ‘Ethereum 2.0’. De ontwikkeling gebeurt decentraal. Er zijn in totaal 9 teams die aan Eth2 werken, waarvan 1 financiering ontvangt van ConsenSys. Ook Vitalik Buterin draagt bij aan de financiering van enkele teams.

Fase 0: Beacon Chain (~eind 2019)

Fase 0 is de eerste fase die op de planning staat. In deze fase wordt gewerkt aan de zogeheten Beacon Chain, en de lancering staat later dit jaar op de planning.

De Beacon Chain is verantwoordelijk voor het draaien van het Proof of Stake-protocol en is het fundament waarop doorontwikkeld gaat worden. In deze context komt het woord ‘Casper’ weleens langs. Dat is de naam van het Proof of Stake-protocol dat voor consensus gaat zorgen.

Eén van de Eth2-teams, Prysmatic Labs, heeft onlangs een publiek testnet live gezet. Het is de eerste versie van de Beacon Chain in het wild. Ter ondersteuning van de lancering is een website gebouwd waarop beschreven staat hoe je zelf kunt bijdragen aan het testen van het nieuwe consensusprotocol.

Roadmap

Na de lancering van de Beacon Chain kan de cryptowereld overstappen van Eth1 naar Eth2. Effectief wordt daarmee het huidige Proof of Work-netwerk vervangen voor Proof of Stake. Daarna staan de volgende twee fases op de agenda:

  • Fase 1: Shard Chains. Dit is de naam waaronder de schaalbaarheid van het nieuwe Ethereum-netwerk flink wordt verhoogd. Dat wordt bereikt door transacties parallel (tegelijkertijd) te verwerken. Deze fase staat in 2020 op de planning.
  • Fase 2: State Execution. In deze fase komt alles bij elkaar. Iedere deel (‘shard’) van het netwerk beheert zijn eigen zogeheten ‘virtuele machine’. Daarop kunnen contracten en andere toepassingen worden uitgevoerd. Deze fase moet in 2021 gereed zijn.

Hier stopt het niet. Fase 3-6 staan ook beschreven, en er zijn zelfs al ideeën bij Ethereum 3.0. Omdat deze mijlpalen nog onderhevig zijn aan verandering, laten we ze inhoudelijk buiten beschouwing.

Het eerste onderzoek naar een Proof of Stake-variant van Ethereum startte in 2014. De lancering van de eerste Beacon Chain is de afsluiting van een lange periode van theorie, en markeert de start van Ethereum 2.0 in de praktijk.

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte