Alles over de nieuwe economie onder één dak.

WeChat verbiedt bedrijven handel in cryptovaluta te faciliteren

WeChat verbiedt bedrijven handel in cryptovaluta te faciliteren
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

WeChat, het dominante social media-platform in China, voegt daad bij woord. De Tencent-applicatie heeft bedrijven verboden de handel in cryptovaluta te faciliteren. Wat is het gevolg voor gebruikers?

Regelgeving

WeChat is een social media-platform van het Chinese bedrijf Tencent. Het is vergelijkbaar met een combinatie van Twitter, Facebook en WhatsApp. Met WeChat is het ook mogelijk om rekeningen en goederen te betalen, zoals het kopen van een vliegticket of het bestellen van een taxi. Zo is WeChat een stuk verder in vergelijking met westerse diensten.

Verplicht tot regulatie cryptovaluta

In China gelden strenge regels voor het gebruik van publieke cryptovaluta. Grofweg kan je stellen dat blockchaintechnologie met open armen ontvangen wordt, maar publieke cryptovaluta (nog) ongewenst zijn. Daarom moeten bedrijven die betalingen faciliteren goed opletten wat ze doen.

Om die reden gaf Tencent vorig jaar augustus al aan dat het bedrijf drie belangrijke maatregelen zou gaan nemen om “problematische” platforms te gaan reguleren of weren. Platforms gerelateerd aan ICO’s en cryptovaluta. Specifieker nog: de techreus zei toen al dat het in actie zou gaan komen tegen transacties met “virtuele valuta”.

Verbod voor bedrijven

Uit een beleidsupdate blijkt dat Tencent nu daad bij woord gevoegd heeft. Accounts van bedrijven mogen niet langer diensten aanbieden die “direct of indirect” betrokken zijn bij “ICO’s of de handel in virtuele valuta”. Van bedrijven die dat verbod negeren wordt het contract beëindigd.

Het is niet zo dat alle aan cryptovaluta gerelateerde activiteit bestempeld is als illegaal. Het verbod geldt enkel voor zogeheten ‘merchant users’. Transacties tussen twee gebruikers lijken buiten schot te blijven, maar de vraag is in hoeverre dergelijke transacties plaatsvinden op het WeChat-platform.

De precieze impact op gebruikers van WeChat is nog niet duidelijk. Het ligt voordehand dat ze toegang verliezen tot diensten van bijvoorbeeld Huobi en OKEx, die over-the-counter (OTC) transacties facillteren. Dat zou betekenen dat het wisselen tussen fiatvaluta en cryptovaluta lastiger wordt.

Een ander concreet voorbeeld is dat betalen met cryptovaluta via WeChat Pay niet meer mogelijk is. Betalingsverwerkers die voorheen cryptovaluta ondersteunden en in het betaalproces automatisch tussen cryptovaluta en fiatgeld wisselden, mogen dat proces niet meer faciliteren.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.