Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Facebook gaat weer crypto advertenties toestaan, ICO’s blijven verboden

Facebook gaat weer crypto advertenties toestaan, ICO’s blijven verboden
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Onlangs maakte Facebook bekend het verbod op aan cryptocurrencies gerelateerde advertenties op te heffen. Althans, deels. Advertenties voor binaire opties en ICO’s blijven verboden. Is er een onderliggend motief?

Regelgeving

De social media-gigant maakte de beleidswijziging woensdagavond bekend. Het is een opvolging van een wijziging in het beleid die vorig jaar juni effectief werd. Toentertijd werden alle aan cryptovaluta gerelateerde advertenties van het platform geweerd. Daar komt Facebook nu op terug.

Aangepast beleid

“Per vandaag is het niet meer nodig om vooraf toestemming te vragen voor advertenties gerelateerd aan blockchaintechnologie, en nieuws, onderwijs, of events gerelateerd aan cryptovaluta,” lezen we in Facebook’s update. De reden: “We hebben geluisterd naar feedback over de effectiviteit van ons [voorgaande] beleid.”

Advertenties voor CFD’s, binaire opties, en ICO’s blijven verboden. “Het zijn complexe financiële producten die vaak geassocieerd worden met agressieve marketing,” schrijft Facebook. “En vanwege die complexiteit worden mensen vaak misleid door dit type producten.”

Onderliggend motief?

De afgelopen maanden kwamen er met enige regelmaat geruchten naar buiten over Facebook’s eigen cryptoplannen. Het meest recent schreef de Wall Street Journal over ‘Project Libra’: Facebook’s gloednieuw betaalnetwerk waar stablecoins een spilfunctie moeten gaan vervullen.

In de markt gaan daarom geluiden op dat Facebook het beleid heeft aangepast uit eigenbelang. Want hoe kan je reclame maken voor een eigen cryptomunt als je anderen beleidstechnisch die ruimte ontzegt? Het zou nogal haaks staan op de poging van Facebook om $1 miljard aan durfkapitaal op te halen als onderpand voor een eigen stablecoin.

Het klinkt niet vergezocht, maar we moeten niet vergeten dat alle berichtgeving over Facebook’s cryptoplannen tot nu toe grotendeels gebaseerd is op geruchten. Door aanname op aanname te stapelen, gaat de ‘werkelijkheid’ al snel een eigen leven leiden. 

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.