Alles over de nieuwe economie onder één dak.

SEC-commissaris Hester Peirce spoort SEC aan om in actie te komen

Bram de Vries
Bram de Vries

‘CryptoMum’ Hester Peirce maakt zich zorgen over de daadkracht van de SEC. De ogenschijnlijke tegenzin van de SEC om duidelijke richtlijnen te geven gaat innovatie tegenhouden, en dat kan volgens Peirce niet de bedoeling zijn. Dit is wat ze erover vertelt.

Regelgeving

Peirce mocht op 9 mei een toespraak houden tijdens het Securities Enforcement Forum. Daarin uit ze haar zorgen over de “onwil van de SEC om betekenisvolle actie te ondernemen”. Uiteindelijk gaat dat de ontwikkeling van de cryptowereld tegenhouden, en dat is niet de invloed die de SEC op de markt zou moeten en mogen uitoefenen.

Duidelijk richtsnoer nodig

De SEC-commissaris laat doorschemeren dat het een grijs gebied is. Aan de ene kant wil de markt duidelijkheid, aan de andere kant is te vroeg ‘ingrijpen’ met regels ook belemmerend. Hoe dan ook, “ook opkomende industrieën moeten voldoen aan regels die relateren aan securities,” vertelt Peirce. “En er zijn regels waarvan de betekenis onduidelijk is.”

Als voorbeeld noemt Peirce de moeite die het kost om erachter te komen of een token een security is of niet. Daar kan de zogeheten Howey-test voor gebruikt worden, maar dat is geen eenduidig proces.

Om daar een helpende hand bij de bieden, heeft de SEC onlangs een leidraad gepubliceerd voor token-verstrekkers. “Maar die leidraad is nog veel te complex,” vertelt Peirce. Zonder specialistische kennis kan een bedrijf er nog steeds niets mee. “In plaats van richting te geven, heeft de SEC het enkel omslachtiger gemaakt.”

Zit de SEC innovatie in de weg?

Wat Peirce betreft wel, zolang de SEC niet in actie komt. De Amerikaanse aandelenmarkt heeft altijd een leidende rol gehad op het wereldtoneel. Peirce zou het jammer vinden als die “welverdiende reputatie verknald wordt” door de manier waarop met cryptovaluta wordt omgegaan.

Als het aan Peirce ligt, laat de SEC het touw wat vieren. Door de markt meer ruimte te bieden, verwacht ze dat er ook initiatieven tot zelfregulatie ontstaan. Ze vertelde daar meer over in gesprek met voormalig CFTC-voorzitter Gary Gensler tijdens de MIT Bitcoin Expo 2019.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.