Alles over de nieuwe economie onder één dak.

World Economic Forum zet in op blockchain voor logistiek

World Economic Forum zet in op blockchain voor logistiek
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Leiders uit de logistieke industrie, ’s werelds grootste havens, blockchain startups, handelaars, en overheden zetten op initiatief van het World Economic Forum (WEF) de schouders onder de uitrol van blockchaintechnologie voor supply chains.

Adoptie

“Omdat blockchaintechnologie en de infrastructuur eromheen zo nieuw is, hebben beslissers in de logistieke sector behoefte aan duidelijke richtlijnen. Denk aan tools en frameworks die helpen om de voordelen er an te maximaliseren”, vertelt Nadie Hewett, projectleider vanuit het WEF.

Samen met tientallen andere partijen, waaronder havens, containerbedrijven, en humanitaire organisaties, wil het WEF een framework neerzetten voor de hele sector. “Samen gaan we de puzzel leggen, zodat we niet telkens opnieuw het wiel hoeven uit te vinden”, vult Hewett aan.

‘Herontwerpen van vertrouwen’

Het initiatief van het WEF heet ‘Redesigning Trust’. Bij hedendaagse supply chains zijn vele partijen betrokken. Die partijen zijn grotendeels geïsoleerd van elkaar. Ze werken samen omdat ze elkaar nodig hebben. Het is geen uitzondering dat onderling vertrouwen ontbreekt.

Blockchain heeft de potentie om die partijen bij elkaar te brengen, en de silo’s te vervangen met gestandaardiseerde processen, die transparant en autonoom zijn. Een drempel is dat blockchain nog als onvolwassen wordt beschouwd.

Dat paradigma moet veranderen, als het aan het World Economic Forum ligt. Het idee is dat er door de hype heen geprikt wordt, en dat de technologie op een verantwoordelijke manier ingezet kan gaan worden.

Richtsnoer

Het WEF wil als resultaat van het initiatief een uitgebreid richtsnoer zien. Daarin moeten allerlei aspecten van het gebruik van blockchain aangekaart worden, waaronder dataprivacy, beveiliging, en interoperabiliteit. De eerste whitepaper hierover is al gepubliceerd.

Het voor elkaar krijgen dat onafhankelijke bedrijven, soms concurrenten, gaan samenwerken, is geen eenvoudige opgave. Onder de deelnemers zien we namen als Maersk, de haven van Rotterdam, Hitachi, en de Verenigde Naties.

Rondom supply chains zien we vaker initiatieven langskomen, maar vaak zijn die initiatieven beperkt tot één organisatie. Zo bracht Mercedes-Benz Cars recent naar buiten dat het met blockchaintechnologie de transparantie van complexe supply chains wil verhogen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.