Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Amerikaanse Senaat stelt vragen over Libra, Facebook’s crypto project

Bram de Vries
Bram de Vries

Facebook heeft er zelf nog niets over naar buiten gebracht: Project Libra. Ook het Amerikaanse Senaat heeft lucht gekregen van Facebook’s plan om een stablecoin en betaalnetwerk te lanceren. En daar maakt het zich zorgen over.

Regelgeving

Het ‘U.S. Senate Banking Committee’ schreef een open brief (PDF) aan Facebook en oprichter Mark Zuckerberg. Daarin wordt gevraagd om informatie over geheimzinnige cryptocurrency plannen: Project Libra.

Privacy

In de brief staat dat “Facebook vorig jaar aan Amerikaanse banken om financiële gegevens van klanten heeft gevraagd”. In aanvulling daarop hebben “privacy-experts vragen gesteld over de manier waarop Facebook gegevens verzameld”. De activiteiten van de social media-gigant zouden mogelijk onder de ‘Fair Credit Reporting Act’ (FCRA) vallen.

Onder de vlag van ‘zorgen om privacy’ wil het comité dat Zuckerberg een boekje open doet over Facebook’s crypto-plannen. Hoe het gaat werken, in hoeverre Facebook al contact heeft gezocht met toezichthouders, en wat gebruikers kunnen verwachten in de context van privacy en klantbescherming.

Facebook als bank?

In de brief staan meer algemene vragen over de functie die Facebook gaat vervulllen, waaronder:

  • Welke informatie heeft Facebook van banken en financiële instellingen ontvangen?
  • Wat doet Facebook met die informatie?
  • Heeft Facebook een kredietbeoordeling?
  • Hoe vermijdt Facebook overtreding van de FCRA?

Het is interessant dat de vragen via het bankcomité van het Senaat worden gesteld. Er gaan daarom geluiden op dat men zich niet enkel zorgen maakt over de privacy van mensen, maar ook over de rol die Facebook in de samenleving kan gaan vervullen: die van bank. Met 2,38 miljard (!) actieve gebruikers in maart 2019 heeft Facebook een boel potentiële ‘klanten’. 

Vooralsnog is er nog niets over Libra gemeld vanuit Facebook. Wat de plannen precies zijn, blijft daarom giswerk. Het meest specfieke speculatieve werk is onlangs door de Wall Street Journal gepubliceerd. Dit zijn daarvan de vier takeaways.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.