Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Klanten van Bakkt mogen deze zomer de handel in Bitcoin futures testen

Peter Slagter
Peter Slagter

Nieuws van Bakkt! CEO Kelly Loeffler vertelt dat Bakkt een select aantal klanten in juli de mogelijkheid wil geven om de handel in Bitcoin-futures te testen. Dit zijn de belangrijkste punten van Loeffler’s update.

Exchange Bakkt

Testen met gebruikers

In een blogpost vertelt Loeffler dat Bakkt “nauw samengewerkt heeft” met de U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Dat is het Amerikaanse agentschap dat toezicht houdt over de derivatenmarkt.

Het belangrijkste punt van de update: Bakkt is van plan om deze zomer (juli) te gaan testen met gebruikers. Dat zijn een aantal door Bakkt geselecteerde klanten. Loeffler noemt het ‘user acceptance testing’ (UAT). Daarmee verwijst ze naar de laatste fase van het proces waarin software getest wordt. Het is de periode waarin moet blijken of alle beoogde functionaliteit ook in de echte wereld overeind blijft.

Nog geen lanceerdatum bekend

In tegenstelling tot wat her en der geschreven wordt: er is nog geen officiële lanceerdatum bekend. Het gaat hier expliciet om een testfase. Het zou ook opmerkelijk zijn geweest als er wel gesproken zou worden over de lancering. De CFTC heeft de plannen van Bakkt officieel nog niet goedgekeurd, en tot die tijd kan Bakkt zich nergens over uitlaten. 

Over die goedkeuring van de CFTC vertelt Loeffler iets nieuws. Bakkt gaat — via moederbedrijf ICE — haar Bitcoin-producten zélf certificeren. De toezichthouder moet vervolgens binnen 10 dagen beoordelen of het oordeel van ICE en Bakkt geen wetten en regels breekt. Op deze manier hebben CME en Cboe ook hun Bitcoin-contracten de markt op gekregen in 2017.

Op de vraag waarom Bakkt niet direct op deze manier te werk is gegaan, wordt geen antwoord gegeven. Het is aannemelijk dat er om ‘politieke redenen’ eerst gekozen is voor het dialoog.

Twee producten

Volgens Loeffler heeft Bakkt producten ontwikkeld die “gevormd zijn door gesprekken met betrokkenen”. De producten “bieden unieke eigenschappen op het gebied van handel, veiligheid, en risicobeheer”.

In eerste instantie komt Bakkt met tweesoorten futures. Eén die dagelijks afgewikkeld wordt, en één die een looptijd heeft van een maand. Daarmee komt Bakkt tegemoet aan twee soorten handelaars. De prijzen baseert Bakkt “op de fysiek geleverde contracten, zonder afhankelijk te zijn van niet-gereguleerde markten”.

Tenslotte meldt Loeffler dat Bakkt zelf $35 miljoen bijdraagt aan een fonds waaruit eventuele verliezen worden gecompenseerd. Daarmee heeft Bakkt zelf “skin in the game”, en dat bekrachtigt het idee dat Bakkt belang heeft bij een “integere en veilige markt”.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.