Alles over de nieuwe economie onder één dak.

SEC ontvangt aanvraag crypto ETF gebaseerd op Bitcoin en Ethereum

Peter Slagter
Peter Slagter

Donderdag is een nieuwe aanvraag voor een crypto ETF ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder op securities (SEC). Het beursproduct volgt de prestatie van bitcoin (BTC) en ether (ETH).

Bedrijfsleven Ethereum

XBET

In de gepubliceerde prospectus zien we dat het bedrijf Crescent Crypto Index Services LLC achter de aanvraag zit. Crescent is een jong investeringsfonds dat volledig gericht is op cryptovaluta.

Het nieuwe beursproduct volgt de prestatie van een mandje van BTC en ETH, waarvan de verdeling gebaseerd is op de marktkapitalisatie van beide assets. De ETF heeft de naam ‘USCF Crescent Crypto Index Fund’ gekregen, en zou het symbool XBET moeten krijgen.

In de prospectus lezen we dat “aandelen in XBET waarschijnlijk verhandeld gaan worden op NYSE Arca”. Arca is een tak van de New York Stock Exchange gericht op (kleine) aandelen en opties. De “aan- en verkoop van XBET verloopt gelijk aan andere publiek verhandelde securities”.

Twee partijen

Uit de prospectus blijkt dat XBET afhankelijk is van twee partijen. Crescent beheert de index waarop het product gebaseerd is, en United States Commodity Funds LLC (USCF) beheert het geld dat in het product gestoken wordt.

USCF is een zogeheten ‘commodity pool operator’, en neemt het investeren in XBET’s (onderliggende) assets over van Crescent. Daar wordt door Crescent een management fee voor betaald. USCF is gespecialiseerd in het beheer van ETF’s, en is in 2006 bekend geworden met de lancering van het eerste beursverhandelde fonds gebaseerd op ruwe olie (United States Oil Fund, USO).

Drie ETF’s in de race

In totaal zijn er nu drie ETF’s in de race om goedgekeurd te worden. Eerder dienden Bitwise en VanEck/SolidX een aanvraag in. Eind maart stelde de SEC (zoals verwacht) een beslissing over die aanvragen voor de eerste keer uit. Het volgende beslismoment over deze twee ETF’s wordt deze week verwacht.

De eerste beslissing over XBET staat voor donderdag 27 juni op de planning.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.