Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Starbucks gebruikt blockchain om productie koffiebonen te volgen

Bert Slagter
Bert Slagter

Starbucks vernieuwt de manier waarop het de reis volgt die een koffieboon aflegt van boerderij naar gevulde koffiemok. Samen met Microsoft werkt het aan een op blockchain gebaseerde oplossing.

Adoptie

Starbucks schrijft al een tijdje over ‘duurzame koffie’. Onlangs publiceerde Microsoft een verhaal over de manier waarop Starbucks nieuwe technologie inzet om duurzaamheidsdoelen te bereiken. Daarin wordt ook verteld over de inzet van blockchaintechnologie voor het volgen van de reis die door koffiebonen wordt afgelegd in de productieketen.

Inzicht in de keten

Het koffiebedrijf ontwikkelt een feature voor z’n mobiele app waarmee klanten informatie kunnen inzien over de koffie die ze drinken. Waar de boon is opgegroeid, en wat Starbucks doet om de boeren te ondersteunen, waar en wanneer de boon is gebrand, testresultaten, en meer.

Zo licht de nadruk in de berichtgeving op de waarde voor de consument. We zien dat sentiment vaker in berichtgeving over de inzet van blockchain in de logistieke sector. Terwijl de meest kwetsbare doelgroep in de meeste gevallen onderaannemers zijn in de keten, zoals boeren en lokale distributiecentra.

‘Kennis is macht’

Ook de koffieboer heeft belang bij het initiatief van Starbucks, stelt het koffiebedrijf zelf. “Toegang tot kennis is belangrijk”, vertelt Surabhi Agrawal van Starbucks. “Een boer die niet weet dat zijn koffie het land verlaat, weet wellicht niet dat hij exportkwaliteit levert. Kennis over de kwaliteit die je levert is belangrijk.”

Zo worden de Starbucks-initiatieven bekrachtigd door het bekende adagium ‘kennis is macht’. Het is waar dat het verbeteren van kennis bij de boer mogelijk positieve effecten heeft. Denk aan een verbeterde onderhandelingspositie, of het kunnen verbinden met boeren in de omgeving om ervaringen te delen.

In die context is iedere (kleine) verbetering meer dan welkom. En het is mooi dat blockchaintechnologie daar een bijdrage aan kan doen. Over de techniek die door Starbucks gebruikt wordt, is overigens weinig bekend. Microsoft’s Blockchain Service ondersteunt meerdere blockchainplatforms, waaronder Ethereum, Quorum, en R3’s Corda.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.