Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitfinex heeft $1 miljard opgehaald in besloten financieringsronde, aldus CTO

Bram de Vries
Bram de Vries

Volgens Paolo Ardoino, CTO van Bitfinex, heeft de exchange z’n IEO-target bereikt. Er zou $1 miljard opgehaald zijn in een besloten financieringsronde. Per bedrijf werd meer dan $100 miljoen geïnvesteerd. De reddingsboei die Bitfinex nodig heeft?

Exchange

Ardoino maakte het nieuws bekend op Twitter:

Daarin lezen we dat het doel van $1 miljard in “in 10 dagen” is bereikt. Dat zou Bitfinex te danken hebben aan de deelname van “reuzen in en buiten onze [cryptocurrency] industrie”. Een aantal bedrijven hebben volgens Ardoino elk meer dan $100 miljoen in Bitfinex gestoken.

De redding van Bitfinex?

Bitfinex zit in zwaar weer. De New Yorkse openbaar aanklager heeft een proces aangespannen tegen iFinex, het bedrijf achter Bitfinex en Tether. Er blijkt maar liefst 850 miljoen dollar geparkeerd te staan bij betalingsverwerker Crypto Capital, onbereikbaar voor Bitfinex zelf.

Niet veel later kwam boven tafel dat gepoogd is het gat van $850 miljoen te dichten via een creatieve constructie tussen Bitfinex en Tether. Daar heeft de rechtbank van New York een stokje voor gestoken.

Wat blijft er over? Een IEO — de initial exchange offering. In de whitepaper zien we dat Bitfinex $1 miljard wil ophalen om het gat te dichten. Een laatste redmiddel. En die lijkt adequaat te zijn geweest. De buit is binnen, en de exchange zou nu voldoende liquide middelen moeten hebben om de operatie te vervolgen.

Onbetrouwbaar

Bitfinex wordt gekweld door een aaneenschakeling van dubieuze feiten. Een ontslagen auditor, onjuiste locatiegegevens, incomplete audits, koersmanipulatie via Tether, onbereikbare miljoenen. Zomaar een greep uit de geluiden rondom Bitfinex. In die context is het opvallend dat bedrijven hun miljoenen beschikbaar hebben gesteld. Het effectieve business model van Bitfinex is daarin wellicht doorslaggevend geweest.

Volgens Ardoino is potentiële winst niet de drijfveer geweest, maar het feit dat “Bitfinex te vertrouwen is”:

Aangenomen dat Ardoino’s verhaal accuraat is, begint nu de uitdaging voor Bitfinex om het meest schaarse goed onder investeerders terug te winnen: vertrouwen. In ieder geval heeft dit hoofdstuk in de geschiedenis van iFinex ervoor gezorgd dat er meer openheid is over de verstandshouding tussen Bitfinex en Tether

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.