Alles over de nieuwe economie onder één dak.

CoinGecko komt met betrouwbaarheidsscore voor exchanges als antwoord op nepvolume

CoinGecko komt met betrouwbaarheidsscore voor exchanges als antwoord op nepvolume
0%
Bert Slagter
Bert Slagter

CoinGecko is de tweede leverancier van marktdata die maatregelen introduceert tegen vertekende gegevens over exchanges. Aan de hand van een betrouwbaarheidsscore gaat CoinGecko aangeleverde gegevens normaliseren. Zo werkt het.

Markt

In traditionele markten kan je er vanuit gaan dat exchanges die een hoog volume rapporteren ook daadwerkelijk liquiditeit faciliteren. In cryptomarkten is dat anders. Zo doen ongereguleerde exchanges aan ‘wash trading’ en andere praktijken om cijfers over volume artificieel op te blazen.

Onlangs introduceerde CoinMarketCap (CMC) haar ‘DATA Alliance’, een initiatief ter bestrijding van onjuist gerapporteerde handelsvolumes. CoinGecko volgt, en vertelt in een blogpost over de manier waarop zij deze strijd aangaan.

Betrouwbaarheidsscore

CoinGecko heeft de ‘trust score’ bedacht. Het is het resultaat van een berekening waarin onder anderen het aantal bezoekers van een exchange en het gerapporteerde dagvolume wordt meegenomen.

Het volume van een exchange wordt vergeleken met cijfers van de 10 exchanges die volgens Bitwise echte cijfers rapporteren. Op basis daarvan kan het gerapporteerde volume naar beneden worden bijgesteld. In de praktijk worden exchanges met een laag bezoekeraantal en een hoog gerapporteerd volume gestraft.

Accuratesse verbeteren

Op dit moment is de score nog op teveel aannames gebaseerd. Zo wordt aangenomen dat het percentage gebruikers dat gebruikmaakt van een mobiele applicatie of API over alle exchanges gelijk is. “Daar zijn we ons bewust van”, schrijft CoinGecko. “Maar de cijfers worden nu al beter dan ze nu zijn.”

En er staan verbeteringen op de rol. Dit zijn gegevens die meegewogen gaan worden:

  1. Analyse van orderboeken.
  2. Analyse van hot & cold wallets.
  3. Analyse van social media-accounts.
  4. Analyse van supporttijden.
  5. Analyse van reviews van gebruikers.

Op CoinGecko is sinds maandag op diverse plekken de ‘trust score’ zichtbaar. Heb je ideeën hoe je CoinGecko’s score zou kunnen verbeteren? Je wordt opgeroepen om je gedachten met ze te delen.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.