Alles over de nieuwe economie onder één dak.

SEC-commissaris Hester Peirce over Bitcoin ETF: ‘Hij had er al kunnen zijn’

Bert Slagter
Bert Slagter

Is een Bitcoin ETF belangrijk voor de markt? Volgens TD Ameritrade wel. Maar waarom is hij er nog niet? ‘Cryptomom’ Hester Peirce, SEC-commissaris, weet het niet: ‘Hij had er al kunnen zijn’. Wat is er aan de hand?

Regelgeving Bitcoin

Eerst laten we Hester Peirce aan het woord. Peirce is commissaris bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), en uitgesproken voor innovatie in financiële markten. In een interview met BlockTV tijdens Consensus 2019 krijgt Peirce de vraag waarom er nog geen Bitcoin ETF is.

Belangrijk voor de markt

Een goedgekeurde Bitcoin ETF op de Amerikaanse markt kan belangrijk zijn. Het is geen voorwaarde voor een goed functionerende cryptocurrency-markt, maar het kan wel een goede katalysator zijn.

Tijdens Consensus 2019 bevestigden Steven Quirk van TD Ameritrade en Thomas Chippas van ErisX dat beeld. “We horen regelmatig dat grote beleggers erop wachten”, vertelt Quirk. Ook blijkt de Zuid-Koreaanse markt het proces op de voet te volgen en er zelfs op te wachten.

“Ik weet echt niet waarom het zo moeilijk is”, vertelt Peirce. “Ik denk dat het al gebeurd had kunnen zijn.”

Maar als een SEC-commissaris er op deze manier in staat, wat houdt de SEC dan tegen? Een heel scala aan problemen, volgens Peirce: “Ze [haar collega’s] wijzen naar het feit dat er manipulatie is in de markt. Ze wijzen naar het feit dat we [de SEC] de onderliggende markten niet goed kennen. Er zijn problemen met custody. De exchanges zijn minder gereguleerd dan de exchanges die we gewend zijn.”

‘When ETF?’

In het volledige fragment introduceert BlockTV Peirce en vertelt dat veel Consensus-deelnemers maar één vraag hebben aan Peirce: “When?”

Ze reageert slim, en ontleedt de vraag die volgens haar te breed is. Wat betreft SEC’s visie op de regulatie van cryptovaluta is er “tot op zekere hoogte” door de SEC geleverd, vertelt Peirce. Maar het is wat haar betreft niet genoeg.

Wat betreft “een beursproduct op basis van Bitcoin of een andere cryptovaluta”: er is goede voortgang, maar “het is me nog niet gelukt om mijn collega’s te overtuigen”. Volgens Peirce is het lastig “omdat het nieuwe markten betreft”. Medewerkers van de SEC moeten alle materie leren kennen, en dat kost tijd.

Ze steekt ‘ons’ wel een hart onder de riem. “Er zijn mensen bij de SEC die hiermee verder willen, er zijn mensen die de problemen kennen”, vertelt Peirce als opmaat naar ‘geduld is een schone zaak’.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.