Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Facebook vestigt ‘Libra Networks’ in Zwitserland, standplaats voor eigen stablecoin?

Facebook vestigt ‘Libra Networks’ in Zwitserland, standplaats voor eigen stablecoin?
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

De geruchtenmolen rondom Facebook’s eigen cryptovaluta draait op volle toeren. Vanuit Zwitserland komt bericht dat de social media-gigant onlangs het bedrijf ‘Libra Networks’ in Genève heeft opgericht. Is de eigen stablecoin zo gevestigd?

Bedrijfsleven

Begin mei zagen we de naam ‘Libra’ voor het eerst langskomen. In de Wall Street Journal werd erover geschreven. Het zou om een stablecoin gaan die gedekt is met overheidsgeld — een dollar of euro bijvoorbeeld. Die stablecoin dient als spil in een nieuw (nog te lanceren) betalingsnetwerk.

Vestiging in Zwitserland

Er wordt in toenemende mate over de plannen van Facebook geschreven. Ondanks al die aandacht, heeft Facebook zelf er nog niets over naar buiten gebracht. De registratie van ‘Libra Networks’ is het eerste concrete feit in het verhaal over Facebook’s eigen cryptomunt.

Zoals verwacht wil Facebook tegenover Handelszeitung geen commentaar geven op de oprichting van het bedrijf. In de statuten van het bedrijf staat beschreven dat het werkt aan financiële en technologische diensten. De focus list op betalingen, identiteitsbeheer, maar ook big data, analytics, en blockchaintechnologie. De eigenaar van Libra Networks is Facebook Global Holdings II, gevestigd in Ierland.

Brievenbusbedrijf?

Her en der wordt gesproken over een zogeheten ‘brievenbusbedrijf’. Een bedrijf zonder werknemers dat beheerd wordt door een trustkantoor. Het wordt dan enkel gebruikt om de voordelen die een registratie in een bepaalde regio biedt.

Maar het lijkt er niet op dat Facebook er op deze manier in staat. Het bedrijf is centraal in Genève gevestigd, om de hoek bij Regus, een bedrijf waar kantoorruimte te huren is.

In Zürich volgde Facebook hetzelfde patroon. Daar vestigde Facebook zich in 2016, vlakbij Regus, en huurde kantoorruimte voor een klein aantal medewerkers. Dat groeide uit tot meer dan twee dozijn medewerkers, en nu zijn ze verhuisd naar een eigen, groter, kantoor ten zuide van Zürich.

Vragen van het Senaat

De manier waarop de geruchten naar buiten komen lijkt nauwkeurig georchestreerd. Hoe het ook zij, het Amerikaanse Senaat wil er graag meer van weten. Via het ‘U.S. Senate Banking Committee’ richtte het een open brief aan Facebook en oprichter Mark Zuckerberg. Daarin wordt gevraagd om informatie over geheimzinnige cryptocurrency plannen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.