Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitfinex lanceert LEO: handel in eigen exchange token gestart

Bitfinex lanceert LEO: handel in eigen exchange token gestart
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Maandag heeft Bitfinex z’n eigen token gelanceerd: LEO. De handel erin is om 10:00u gestart. Zo verschuift de betekenis van de munt van dubieuze reddingsboei naar utility token.

Exchange

De lancering van LEO is vrijdag door Bitfinex aangekondigd en is nu verhandelbaar tegen bitcoin (BTC), ether (ETH), EOS (EOS), tether (USDT), en de dollar (USD).

UNUS SED LEO

Het is de volledige naam van het token, en blijkbaar is deze spreuk het motto van Bitfinex. Daar moet een verhaal achter zitten.

‘Unus sed leo’ is een spreuk die voor het eerst opdook in een Latijns versje: ‘De zeug en de leeuwin’. Een zeug die net haar hele gezin geworpen heeft, vraagt de leeuwin bijdehand: ‘Hoeveel zonen heb jij gebaard?’ Waarop de leeuwin zegt: ‘Eén, maar het is een leeuw.’

Voor de rol die LEO voor Bitfinex heeft gespeeld, is de geschiedenis nu al toepasselijk. Of de leiding van Bitfinex naar het eeuwenoude versje refereert is twijfelachtig. Aan ‘unus sed leo’ wordt ook gerefereerd door Nassim Taleb in z’n boek ‘Skin in the Game’.

De kans is groot dat het motto gebaseerd is op Taleb’s boek. In de context van deze spreuk schrijft Taleb over de rol van de minderheid: “De volledige groei van de samenleving, of dat nu economisch of moreel is, komt van een kleine groep mensen”, schrijft Taleb. Nu weet je wat beter hoe men intern naar (de rol van) Bitfinex kijkt.

Utility token

Terug naar vandaag de dag en naar LEO. De rol van de munt is vergelijkbaar met andere ‘exchange tokens’, zoals BNB van Binance. Sterker nog, het lijkt erop dat BNB als inspiratie heeft gediend.

Van de voordelen voor LEO-holders, tot het terugkopen ervan en de manier waarop LEO-tokens vernietigd worden (de ‘burn policy’). Het meest directe voordeel voor mensen met LEO in het portfolio is de verlaging van kosten van het gebruik van iFinex-diensten, waar Bitfinex er één van is.

Bitfinex heeft het overleefd?

Slechts anderhalve week geleden stond Bitfinex het water aan de lippen. Het had er alle schijn van dat de exchange de klappen niet te boven kon komen. Er was nog één ‘out’: de Initial Exchange Offering van LEO. Er moest $1 miljard mee opgehaald worden.

En dat gebeurde. Binnen 24 uur was het beoogde bedrag opgehaald. LEO had als reddingsboei voor Bitfinex z’n eerste rol al vervuld. Een paar dagen later werd ook het gerechtelijk bevel tegen Bitfinex en Tether versoepeld. Kortom: het tij lijkt gekeerd.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.