Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Moederbedrijf Louis Vuitton onthult blockchain voor luxeproducten

Bram de Vries
Bram de Vries

Donderdag is AURA formeel onthuld. Het is een blockchainplatform voor luxeproducten, voortgekomen uit een samenwerking tussen het moederbedrijf van Louis Vuitton (LVMH), Microsoft, en ConsenSys. Dit zijn de plannen.

Adoptie

Softwarebedrijf ConsenSys publiceerde het persbericht (PDF) waarin het nieuwe blockchainnetwerk officieel onthuld werd. De software wordt gebruikt om de geschiedenis van producten in kaart te brengen enerzijds, en het kunnen garanderen van authenticiteit anderzijds.

De ‘launching brands’ zijn LVMH’s Louis Vuitton en parfummerk Christian Dior. Andere merken van LVMH gaan er op een later moment aan deelnemen. Er zijn ook gesprekken met andere groepen in de luxesector.

Gebaseerd op JP Morgan’s Quorum

AURA is gebaseerd op het (inmiddels veelbesproken) blockchainproduct van JP Morgan. Dat is een ‘enterprise-versie’ van Ethereum. Daarmee vallen wat puzzelstukjes op hun plek. Eerder benoemde Microsoft Quorum tot ‘voorkeursblockchain’ van Microsoft Azure. Eén keer raden waar AURA gehost wordt: juist, Azure Cloud.

“AURA is baanbrekende innovatie voor de luxesector”, aldus Ken Timsit, directeur bij ConsenSys. “We zijn trots dat we met LVMH kunnen samenwerken aan een initiatief dat gericht is op de hele sector. Ethereum’s blockchaintechnologie wordt op een echt decentrale manier gebruikt, en de integriteit en belangen van deelnemers worden beschermd.”

Waarom Timsit in het persbericht refereert aan Ethereum is onduidelijk. Ja, Quorum is een fork van Ethereum, maar met het publieke Ethereum-netwerk heeft het niets te maken. Zijn uitspraak dat er hier “echt decentraal” gewerkt wordt, is ook dubieus.

Productechtheid

Productechtheid is één van de meestgehoorde toepassingen van blockchaintechnologie. Eind vorig jaar kwam bijvoorbeeld naar buiten dat Seagate blockchain in gebruik neemt in strijd tegen namaakschijven. Ook lazen we dat fans van de LA Kings hun fanartikelen ermee kunnen verifiëren. Het meest recente bericht kwam van e-commerce-gigant Rakuten. De Japanse ‘Amazon’ gebruikt Techrock’s blockchain om nepperts van echte te kunnen onderscheiden.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.