Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Craig Steven Wright (CSW) bewijst dat hij Satoshi Nakamoto is?

Craig Steven Wright (CSW) bewijst dat hij Satoshi Nakamoto is?
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

In de laatste ronde van ‘Wie ben ik?’ speelt Craig Steven Wright een onverwachte zet. Door de auteursrechten op de Bitcoin-whitepaper te claimen, lijkt hij z’n antagonisten op het verkeerde been te zetten. Maar het loopt anders af?

Bitcoin

Het is tijd voor de volgende aflevering in de dramaserie over Satoshi Nakamoto. De hoofdrol is zoals gebruikelijk voor Craig Steven Wright (CSW). In de vorige aflevering heeft hij flink moeten incasseren, met als dieptepunt het verlies van toegang van Bitcoin SV tot diverse exchanges.

Eind april deed CSW een poging om die episode achter zich te laten, maar die kwam maar matig van de grond. ‘Iedereen gaat naar de gevangenis, behalve ik’, claimt CSW. Hij heeft zich voorgenomen om een deel van de serie te verplaatsen naar een andere setting: de rechtbank.

Copyright op Bitcoin-whitepaper

Maar voordat we de rechtzaal induiken, neemt het verhaal een wending. Als brug naar het vervolg wel alvast met een juridisch tintje: CSW heeft het auteursrecht op de originele Bitcoin-whitepaper geregistreerd. In totaal gaat het om twee registraties.

Hoe dit aan het licht kwam? CSW en copiloot Jimmy Nguyen maakten het met een persbericht bekend: “Wright is voornemens om het copyright op een later moment over te dragen aan de Bitcoin Association. Dat is een internationale organisatie voor Bitcoin-bedrijven. Het ondersteunt BSV en is eigenaar van aan Bitcoin SV gerelateerde software.”

Nguyen doet er nog een schepje bovenop, en maakt expliciet wat de registratie moet impliceren: “We zijn blij om te zien dat Craig Wright erkend is als auteur van de Bitcoin-whitepaper en de eerste versie van Bitcoin.”

Geen betekenis

CSW en consorten doen overkomen alsof hiermee het geschil is beslecht, maar de fork blijkt anders in de steel te zitten. In de VS hebben dergelijke registraties beperkte juridische waarde. Het zegt niets over eigendom, en het is ook geen officieel patent.

Als de registratie niet bewijst dat CSW de auteur van de whitepaper is, waarom dan toch die registratie? Omdat de rechtbank de enige plek is waar het tegendeel bewezen kan worden. En dat is precies waar CSW de strijd wil voortzetten.

Oneindig verhaal?

Terecht vragen toeschouwers van dit stuk zich af wanneer het slotstuk gespeeld gaat worden. Maar komt dat hoofdstuk ooit? Je kunt een poging doen onaannemelijk te maken dat CSW iets met Satoshi Nakamoto te maken heeft. Of — als CSW zijnde — de inverse daarvan.

De vraag is of er doorslaggevend bewijs geleverd kan worden. Daaronder schaart men bijvoorbeeld de toegang tot Satoshi’s bitcoins. Zolang dat achterwege blijft, zitten we opgescheept met een oneindig verhaal.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.