Alles over de nieuwe economie onder één dak.

BBC: Facebook komt in 2020 met ‘GlobalCoin’, gaat concurrentie aan met banken

BBC: Facebook komt in 2020 met ‘GlobalCoin’, gaat concurrentie aan met banken
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

BBC is de derde mediagigant die stelt dat Facebook met een eigen cryptovaluta komt. Volgens BBC introduceert Facebook de munt in 2020, die op dit moment de naam ‘GlobalCoin’ draagt. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen.

Bedrijfsleven

Lancering in 2020

In het rapport van BBC stelt auteur Szu Ping Chan dat Facebook in het eerste kwartaal van 2020 in ongeveer 12 landen een nieuw betalingsnetwerk gaat uitrollen. Chan noemt geen bron, maar schrijft erover als zijnde het gebaseerd is op feiten.

Volgens Chan wil de social media-gigant voor het einde van dit jaar gestart zijn met een test van de eigen cryptomunt. Als het eerder genoemde eerste kwartaal van 2020 klopt, lijkt dat zelfs wat aan de late kant. Volgens Chan komt Facebook deze zomer in meer detail naar buiten over het plan, en heeft er al over gesproken met Mark Carney, hoofd van de Bank of England.

GlobalCoin

Intern draagt de munt de naam ‘GlobalCoin’. Of dat ook de naam is waarmee Facebook uiteindelijk de markt op gaat, is nog onduidelijk. Volgens Chan is er al over de plannen gesproken met het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Dat staat ietwat haaks op de vragen die recent vanuit de overheid zijn gesteld, maar het sluit elkaar niet uit.

Facebook oprichter Mark Zuckerberg zou in april gesproken hebben met Carney. Dat gesprek ging over kansen en risico’s rondom de lancering van een eigen cryptovaluta. Waarom Zuckerberg niet met specialisten uit de cryptowereld om de tafel is gegaan is nog een vraagteken.

Concurrent van banken

Chan schrijft dat Facebook de concurrentie aan wil gaan met banken. Met de eigen valuta moet op een goedkope en veilige manier betaald kunnen worden, waar ter wereld iemand is, en onafhankelijk van het bezig van een bankrekening. Op die manier zet Facebook bestaande netwerken op z’n kop, en haalt financiële barrières weg.

De lancering van het initiatief moet volgens BBC “de komende weken plaatsvinden”. Het zou om een kleine groep oprichters gaan. Vanuit de in Zwitserland gebaseerde onderneming worden contacten gelegd met exchanges, banken, brokers, en winkels.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.