Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Grote banken investeren $50 miljoen in nieuwe ‘Utility Settlement Coin’ (USC)

Grote banken investeren $50 miljoen in nieuwe ‘Utility Settlement Coin’ (USC)
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Een aantal van ’s werelds grootste banken gaan samen $50 miljoen steken in de bouw van een nieuwe stablecoin. Zelf noemt de groep het een op blockchain gebaseerd systeem voor ‘digitaal cash’. Dit zijn de plannen.

Bedrijfsleven

Informatie over de plannen kwam naar buiten via Reuters. Het project staat bekend onder de naam ‘utility settlement coin’ (USC), en is voor het eerst beschreven in 2017. De initiatiefnemer is de Zwitserse bank UBS Group AG. Samen met fintechstartup Clearmatics werkt het aan het verbeteren van de efficiëntie van financiële markten.

Ongeveer 12 banken werken mee

Ongeveer een dozijn banken investeren mee in een nieuwe entiteit met de naam ‘Fnality’. Van daaruit wordt het project bestuurd. Volgens ingewijden zou het nieuwe systeem in de loop van 2020 gelanceerd kunnen worden.

Het is niet duidelijk welke banken precies meedoen aan de financieringsronde. Van een aantal banken is wel bekend dat ze (eerder) meegewerkt hebben aan het project, te weten UBS, Banco Santander, Bank of New York Mellon, State Street, Credit Suisse, Barclays, HSBC Holdings, en Deutsche Bank.

Stablecoin

Volgens Reuters hebben banken en financiële instellingen “miljoenen dollars geïnvesteerd in blockchainsystemen gericht op kostenreductie”, waaronder rondom “transactieverwerking en internationale betalingen”. Volgens de auteur zijn er “nog weinig projecten op grote schaal in gebruik genomen”.

Je zou verwachten dat Ripple genoemd wordt als nieuwe speler in de financiële sector, maar vermelding daarvan blijft achterwege. Wel wordt JPM Coin, het product van J.P. Morgan’s blockchainplatform, als gelijksoortig instrument genoemd.

Daarmee kunnen we de brug slaan naar de functie van USC. Het zou het “digitale equivalent zijn van door centrale banken uitgegeven valuta, zoals de euro of de dollar”. USC zou gedekt moeten zijn met bij centrale banken opgeslagen cash. “De digitale munt uitgeven zou daarom hetzelfde zijn als het cashgeld uitgeven waar het aan gekoppeld is”, aldus Reuters.

Zo lijkt er (nog) een nieuwe stablecoin in de maak.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.