Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Microsoft voegt Bitcoin toe als valuta in Excel

Microsoft voegt Bitcoin toe als valuta in Excel
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Er zijn heel wat drempels die Bitcoin moet overwinnen wil het een ‘mainstream status’ bereiken. Eén ervan — zij het een kleine — is recent genomen: het is nu beschikbaar als valuta in Excel. Gaan andere office-pakketten volgen?

Adoptie Bitcoin

Bitcoin normaal?

Voordat een nieuw fenomeen als mainstream wordt gezien, moeten er heel wat hordes genomen worden. In de context van cultuur staat ‘niche’ tegenover mainstream. Dat is een klein, afgebakend deel van ‘de markt’, soms met een bijzonder actieve subcultuur.

Hoe normaler iets wordt, hoe lastiger het wordt om onderscheid te maken tussen niche en mainstream. In het geval van Bitcoin is het dan niet meer opvallend dat een grote partij het als betaalmiddel gaat accepteren. Ook de goedkeuring van een celebrity wordt dan niet meer breed uitgemeten.

Bitcoin in Excel

Daar zijn we nog (lang) niet. Maar Bitcoin’s pad naar ‘normaal’ wordt gestaag afgelegd. Zagen we in de loop van februari dat het Bitcoin-symbool was toegevoegd aan Google’s iOS-toetsenbord, is het nu beschikbaar gemaakt in Excel:

Ook in deze context kan je overigens stellen dat er nog aanvulllende stappen genomen kunnen worden. Zo zou het aantal decimalen automatisch op 8 gezet kunnen worden, en zou het uiteindelijk wellicht nuttig zijn om ook expliciet in satoshi (de kleinste eenheid) te kunnen rekenen.

In andere office-pakketten is Bitcoin nog niet op deze manier te gebruiken. Het open source-alternatief LibreOffice staat er wel voor open, en stelt simpelweg te wachten op iemand die de feature implementeert:

Microsoft en Bitcoin

Microsoft is lekker aan de weg aan het timmeren binnen de crypto- en blockchainwereld. Met de lancering van Azure Blockchain Service heeft het zich bijvoorbeeld genesteld als Blockchain as a Service-provider.

Opvallender was het recente nieuws dat de techreus decentrale infrastructuur uitrolt direct op de blockchain van Bitcoin. Het gaat om een protocol voor de uitwisseling van persoonsgegevens.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.