Alles over de nieuwe economie onder één dak.

EY (Ernst & Young) lanceert Nightfall, zet in op gebruik van publieke blockchains

EY (Ernst & Young) lanceert Nightfall, zet in op gebruik van publieke blockchains
0%
Bert Slagter
Bert Slagter

Big Four-accountant EY heeft Nightfall uitgebracht. Het is een protocol waarmee besloten transacties mogelijk zijn op de (publieke) Ethereum-blockchain. Een veelzeggend optreden: ‘alleen publieke blockchains zijn echt decentraal!’

Bedrijfsleven

“Nightfall integreert een aantal smart contracts en microservices, en de ZoKrates zk-snark toolkit. Daarmee kunnen ERC-20 en ERC-721 tokens volledig besloten (‘complete privacy’) verstuurd worden op de Ethereum-blockchain”, lezen we op de GitHub-repository die door EY online is gezet. Geen zorgen als je er niet alles van begrijpt. De essentie ervan is dat (grote) bedrijven nu de kracht van een publiek blockchainnetwerk kunnen gebruiken, zonder concurrentiegevoelige data prijs te geven.

Zero-knowledge proof

Maar hoe werkt het dan? Hoe kan je gebruik maken van een publieke blockchain zónder informatie prijs te geven? Door gebruik te maken van ‘zero-knowledge proof’. Simpelgezegd kan je daarmee een statement bewijzen zónder de informatie prijs te geven waarop het statement gebaseerd is.

Een voorbeeld is dat iemand die een hypotheek aanvraagt kan bewijzen dat het benodigde salaris binnen een bepaald bereik valt, maar de exacte cijfers blijven verborgen. Uitleggen hoe dat precies werkt, voert te ver voor een nieuwsbericht. Bekende en simplistische voorbeelden zijn de ‘Ali Baba-grot’ en een verhaal over twee gekleurde ballen en een kleurenblinde vriend. Die laatste komt in de volgende video terug.

‘Gebruik een publieke blockchain!’

Het bouwen van het protocol heeft meer dan een jaar geduurd, en er zijn in totaal meer dan 200 blockchain-ontwikkelaars bij betrokken geweest. Het resultaat is aan het publieke domein gedoneerd. Iedereen mag er (commercieel) gebruik van maken.

Ook veelzeggend is wat EY met de bouw ervan wil uitdragen: gebruik een publieke blockchain. “Besloten blockchains staan meer privacy en contrôle toe, maar ze zijn niet decentraal”, vertelt Paul Brody, blockchainbaas bij EY. “Hoewel ze nuttig kunnen zijn, geloven we niet dat besloten blockchains ooit de volledige belofte en kracht van deze technologie kunnen ontsluiten.”

“Besloten blockchains hebben in populariteit gewonnen omdat privacy ontbrak op echt decentrale publieke blockchains”, schrijft Brody. “We hebben Nightfall gemaakt om privacy aan transacties op publieke netwerken toe te voegen. In plaats van het tonen van de onderliggende gegevens, tonen we simpelweg mathematisch en onomstotelijk aan dat iets is gebeurd.”

Bij EY geloven ze ferm dat publieke blockchains bedrijfs-ecosystemen gaan transformeren, net zoals ERP’s dat deden voor een enkel bedrijf. Daarom hebben ze als missie gesteld om alle tools, systemen, en diensten te bouwen die nodig zijn om bedrijven over de brug te krijgen: gebruik een publieke blockchain!

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.