Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Carrefour stelt dat inzet blockchain leidt tot hogere verkopen

Peter Slagter
Peter Slagter

Supermarktketen Carrefour maakt nu een paar maanden gebruik van blockchaintechnologie om de supply chain van enkele producten in kaart te brengen. De voorlopige conclusie: het leidt tot hogere verkopen. Maar waarom?

Adoptie

“Het gebruik van blockchaintechnologie zorgt voor een halo-effect”, vertelt Emmanuel Delerm, Carrefour’s blockchain-manager. Dat is het verschijnsel waarbij de aanwezigheid van een bepaalde kwaliteit de suggestie geeft dat andere kwaliteiten ook aanwezig zijn. “Als ‘ik’ Carrefour’s kip kan vertrouwen, zijn Carrefour’s appels en kaas vast ook betrouwbaar”, vult Delerm aan.

Uitbreiding blockchain-assortiment

Het gebruik van blockchaintechnologie geeft klanten de mogelijkheid om tot in detail in te zien waar een Carrefour-product vandaan komt en op welke manier het is geproduceerd. Het geeft klanten vertrouwen in de kwaliteit van de aankoop.

Op dit moment worden er al 20 producten op die manier aangeboden, waaronder kip, eieren, rauwe melk, sinaasappelen, varkensvlees, en kaas. Dit jaar moeten er 100 producten bij komen in het blockchain-assortiment.

Hogere verkopen

Carrefour heeft het blockchainplatform samen met IBM gebouwd. De gehele keten neemt eraan deel, waaronders winkels, tussenpersonen, pakhuizen, verzendhuizen, en telers. Klanten kunnen middels een QR-code door hen ingevoerde gegevens inzien.

“De pomelo [een citrusvrucht] is dit jaar beter verkocht dankzij blockchain”, vertelt Delerm. “Het heeft ook een positieve impact gehad op de verkoop van kip.”

Het initiatief van Carrefour is tot dusver het meest succesvol in China. Een reden is dat het gebruik van QR-codes daar al gemeengoed is. Op nummer twee staat Italië, en Frankrijk sluit de top drie. Voordat iemand tot een koop overgaat, wordt er tot maar liefst anderhalve minuut gelezen over het product.

“Millennials kopen minder, maar wat ze kopen zijn betere producten. Beter voor hun gezondheid, of voor de planeet”, vertelt Delerm. In de toekomst moeten ook non-food-producten eraan geloven. Er wordt zelfs onderzocht op welke manier producten zonder QR-codes toch door klanten onder het vergrootglas gelegd kunnen worden.

Carrefour is niet de enige supermarktketen die op deze manier met voedselkwaliteit bezig is. Auchan gebruikt TE-FOOD voor het bijhouden van gegevens over hun producten. Ook de Albert Heijn begeeft zich op dit terrein.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.