Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Pensioenakkoord ligt op tafel, tijd om pensioenkorting te compenseren met Bitcoin?

Pensioenakkoord ligt op tafel, tijd om pensioenkorting te compenseren met Bitcoin?
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Er ligt een principe-akkoord op tafel over het nieuwe pensioenstelsel in Nederland. De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog, maar voor veel mensen blijft pensioenkorting een dreiging. Tijd om dat te compenseren met Bitcoin?

Regionaal Bitcoin

Om 11:00u vanochtend presenteerde de Sociaal Economische Raad (SET) het princie-akkoord over de pensioenen. Gisteren bereikten overheid, vakbonden, en werkgevers daarover consensus. De belangrijkste punten uit het akkoord zijn:

  1. De AOW-leeftijd gaat naar 66 jaar en vier maanden, en wordt langzaam hoger (67 jaar in 2024).
  2. Rekenregels voor pensioenfondsen mogen anders gebruikt worden, waardoor mogelijk de kans op pensioenkorting afneemt.
  3. De boete voor vervroegd pensioen wordt in sommige gevallen afgeschaft.

In punt twee noemen we pensioenkorting. Hoe zit het daarmee? Is het pensioengeld veiliggesteld?

Pensioenkorting

Het akkoord komt op een moment dat De Nederlandsche Bank waarschuwt voor pensioenkortingen. Hoewel het woord ‘korting’ bij veel mensen als muziek in de oren klinkt, is het in dit geval minder leuk: het betekent dat het pensioen omlaag gaat. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Volgens DNB moeten drie fondsen, met in totaal 2 miljoen deelnemers, mogelijk volgend jaar al snijden in de pensioenen. Twaalf maanden later zijn maar liefst 33 fondsen met 7,7 miljoen (!) deelnemers de sigaar als hun financiële positie niet snel beter wordt. Uiteraard doen de fondsen een poging korting op pensioenen te voorkomen. De afgelopen maanden heeft DNB maar liefst van 143 fondsen herstelplannen beoordeeld.

Blootstelling aan Bitcoin

Het lukt Nederlandse pensioenfondsen kennelijk niet om voldoende rendement te behalen om de pensioenen zoals gepland uit te betalen. Dat is het resultaat van een complex web van afhankelijkheden, waarin de rekenrente centraal staat. En daar gaan de rekenregels over: als een hogere rekenrente mag worden gebruikt, verandert het uitzicht op de toekomst. Er is dan op papier minder (extra) geld nodig, en zo gaat de kans op pensioenkorting omlaag.

Uiteraard worden ook pogingen gedaan om het rendement van het gestalde geld zelf te verhogen. Maar hoewel Bitcoin de afgelopen 10 jaar tot de best presterende assets behoorde, is er nog geen pensioenfonds aan dat succes blootgesteld.

En zo vergezocht zou dat niet zijn. In de Verenigde Staten zijn de eerste twee publieke pensioenfondsen overstag. Zij investeren in de blockchainindustrie en in cryptovaluta. Door de producten nauwgezet te kiezen, en een klein deel van het kapitaal in cryptovaluta te stoppen, wordt bovendien het risico ervan minimaal gehouden. Ook consultants van Cambridge vinden dat de houding van pensioenfondsen moet veranderen. ‘Het is tijd dat institutionele beleggers kennismaken met beleggen in cryptovaluta’, stellen ze

Helaas zijn we in Nederland nog niet zo ver dat iedereen zijn eigen pensioenpotje krijgt en kan laten beheren. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft de afgelopen jaren een poging gedaan om tot hervorming van het pensioengebouw in Nederland te komen, maar kreeg te maken met een boel tegengas. Als het je wens is om een deel van je pensioengeld te beleggen in cryptovaluta zal je daarom nog even geduld moeten hebben.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.