Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Rapport: Facebook klaar om eigen crypto ‘GlobalCoin’ in juni te onthullen

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens de laatste gesprekken in de wandelgangen maakt Facebook zich klaar voor de onthulling van ‘GlobalCoin’. In juni zou het hoge woord eruit moeten. Daarnaast is meer informatie ‘uitgelekt’ over de manier waarop het netwerk gaat draaien.

Bedrijfsleven

Volgens een rapport van The Information krijgen we in juni eindelijk van Facebook zelf te horen hoe het zit met ‘GlobalCoin’. Tot dusver is alle beschikbare informatie gebaseerd op indirecte bronnen. Geruchten, wandelgangen, of nauwkeurig uitgelekte informatie. Hoe het precies zit, is onbekend.

In het meest recente verhaal over GlobalCoin wordt gesteld dat — naast het eerdergenoemde WhatsApp — de cryptomunt ook gebruikt kan worden op Facebook’s eigen social media-platform. Daarnaast zouden Facebook-medewerkers ervoor kunnen kiezen om in de vorm van cryptovaluta betaald te worden.

Dure ‘nodes’

Er wordt ook voor het eerst over de architectuur van het netwerk gesproken. Heel oppervlakkig, dat wel. Facebook zou voornemens zijn het netwerk de lanceren met 100 zogeheten nodes. Dat zijn computers die verantwoordelijk zijn voor het controleren van transacties.

Om zo’n node te mogen draaien, moet je diep in de buidel tasten. Volgens The Information kost deelname aan het netwerk $10 miljoen. Met in totaal 100 deelnemers wil Facebook $1 miljard ophalen. Dat geld zou gebruikt worden als dekking van de uitgegeven cryptomunten.

Zuckerberg’s persoonlijke project

Voor het beheer van het netwerk wordt een ‘onafhankelijke’ stichting opgericht. Eigenaars van een node krijgen (via een afgevaardigde) inspraak in beslissingen die worden genomen over de werking van het netwerk. Volgens het rapport is Mark Zuckerberg de drijvende kracht achter het project. Sterker nog: Facebook’s operationele en financiële topmannen zouden er sceptisch tegenover staan.

Zoals in andere publicaties te lezen was, krijgt GlobalCoin (logischerwijs) primair een functie in Facebook’s ecosysteem. Maar Facebook zou winkeliers en externe platforms toestaan het te accepteren voor betalingen. Er zouden ook plannen liggen om met eigen geldautomaten te komen waarmee lokale valuta gewisseld kunnen worden voor het eigen token.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.