Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Werkt Rusland aan speciale economische zone voor cryptovaluta?

Peter Slagter
Peter Slagter

Op het St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) is bekendgemaakt dat Rusland overweegt van het eiland Bolshoy Ussuriysky een aparte financiële regio te maken. “Voor de handel in cryptovaluta”, bijvoorbeeld. Wat zijn de plannen?

Regionaal

Speciale Economische Zone

Het SPIEF is een jaarlijks evenement in Rusland gericht op het internationale en regionale bedrijfsleven. Er komen meer dan 10.000 mensen uit meer dan 120 landen bij elkaar om nieuwe ontwikkelingen te bespreken en deals te sluiten. Om Rusland als aantrekkelijke zakenregio neer te zetten, is het de ideale gelegenheid om een boekje open te doen over nieuwe plannen.

En zo geschiedde. Leonid Petukhov, directeur van IPA (organisatie ter ontwikkeling van de Russische economische regio Verre Oosten), vertelt over het eiland Bolshoy Ussuriysky: “We willen hier een groot financieel centrum vestigen. Denk aan cryptovaluta, cryptocurrency exchanges, de handel in buitenlandse valuta. Op een goede manier. Zoals ze in Kaliningrad hebben gedaan.”

Met ‘Kaliningrad’ verwijst Petukhov naar Oblast Kaliningrad, een aparte economische regio van Rusland. Regio’s kunnen afzonderlijk van elkaar wetten en regels instellen. Kaliningrad is een regio die erop gericht is om buitenlandse investeringen aantrekkelijker te maken. Het is een zogeheten SEZ — Speciale Economische Zone. Het eiland moet dat voorbeeld gaan volgen.

Samenwerking tussen Rusland en China?

Bijzonder aan Bolshoy Ussuriysky is dat het eiland in tweeën is gedeeld: een Russisch en een Chinees deel. Vanuit strategisch perspectief kan het dus zowel een proeftuin worden voor nieuwe technologieën, als een manier om daarin de samenwerking aan te gaan met China. Die plannen zijn door Petukhov echter niet concreet benoemd.

Om bedrijven te stimuleren zich te vestigen op het eiland, worden er ‘gunstige belastingregels’ ingesteld. Inwoners worden vrijgesteld van belasting op inkomsten via dividenden. Ook belasting op winst door verkoop van aandelen (van buitenlandse bedrijven) wordt geschrapt. Zo lijkt ook een nieuw belastingparadijs in de maak.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.