Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Telegram’s crypto tokens binnenkort voor het eerst te koop

Telegram’s crypto tokens binnenkort voor het eerst te koop
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Tokens van één van de meest gehypete ICO’s ooit zijn binnenkort voor het grote publiek te koop: Gram, de crypto van Telegram’s Open Network (TON). Zit er een addertje onder het gras?

Bedrijfsleven

Telegram Open Network

Telegram is een populaire ‘messenger’, zeker in de cryptowereld. Vorig jaar haalde het bedrijf maar liefst $1,7 miljard (!) op met een ICO. Daarmee zou Telegram Open Network (TON) gebouwd gaan worden. In ieder geval kunnen de plannen niet afketsen op het beschikbare budget.

Al vrij vlot na de verkoop werd duidelijk dat Telegram aan de bouw is begonnen. Investeerders worden per e-mail op de hoogte gehouden van de voortgang, en die updates verschijnen her en der in het nieuws. Het meest recente nieuws is de onthulling van de testversie (het ‘testnet’) van TON. Er kan verbonden worden met het netwerk, en er zijn vier (bijgewerkte) whitepapers online gezet.

Gram-tokens te koop

Onlangs kwam er onverwacht nieuws naar buiten: het Gram-token is vanaf 10 juli beschikbaar op cryptocurrency exchange Liquid. Het is een eenmalige (voor)verkoop voor het publiek. Volgens Liquid wordt het token (naar schatting) op 31 oktober 2019 gelanceerd.

Denk je eraan om je portemonnee te trekken? Weeg dan mee dat het om een risicovolle investering gaat. De officiële verkoop van Gram-tokens was enkel toegankelijk voor ‘geaccrediteerde investeerders’. Anders gezegd: een private sale voor mensen en bedrijven met diepe zakken. De tokens die nu verkocht worden, zijn van zo’n private partij: Gram Asia. Dat is een organisatie met de grootste hoeveelheid Gram-tokens in bezit.

Het is ook om die reden dat de tokens die je op deze manier koopt nog niet verhandelbaar zijn. Ze staan vast. Na de lancering van het netwerk ontvang je de tokens in vier fasen: 3 maanden na lancering (25%), 6 maanden na lancering (25%), een jaar na lancering (25%), en 18 maanden na lancering (25%).

Het punt is dat alle Gram-tokens al verkocht zijn. De prijs van tokens die nu op de markt komen, ligt daarom zeer waarschijnlijk boven de prijs die private investeerders hebben betaald. Na de lancering van het netwerk is de verwachting dat andere investeerders ook een deel van hun tokens van de hand doen.

Telegram blijft stil

Vanuit Telegram zelf is nog met geen woord gesproken over TON, Gram, of deze token sale. “Helaas is dat de manier waarop Telegram werkt”, vertelt Liquid CEO Kayamori aan TechCrunch. “Een publieke verkoop stond op de planning tussen de lancering van het testnet en het mainnet. Ze [Telegram] wilden met een gereguleerde exchange samenwerken om erachter te komen hoe het [de verkoop] gaat voordat ze in oktober genoteerd worden.”

Mogelijk dat Telegram in de luwte opereert om te voorkomen dat het bedrijf onder het vergrootglas van de SEC komt te liggen. Onlangs werd bekend dat concurrent Kik voor de rechter verschijnen moet. Volgens de toezichthouder zijn er op onrechtmatige wijze vele miljoenen dollars binnengesleept met een ICO.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.