Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Visa lanceert nieuw betalingsnetwerk voor internationale transacties

Visa lanceert nieuw betalingsnetwerk voor internationale transacties
0%
De redactie
De redactie

De opkomst van cryptovaluta hebben de markt voor grensoverschrijdende betalingen in een stroomversnelling gebracht. Visa’s antwoord op nieuwe concurrenten (zoals Ripple) is de lancering van een nieuw betalingsnetwerk: Visa B2B Connect.

Bedrijfsleven

Dinsdag kondigde Visa de wereldwijde lancering van de nieuwe betaaldienst aan met een persbericht. Volgens Visa gaat het om een betalingsnetwerk voor bedrijven dat bij uitstek geschikt is voor grensoverschrijdende transacties. “De eerste in z’n soort”, aldus Visa.

Tussenpersonen ertussenuit

Visa B2B Connect is direct beschikbaar in 30 regio’s. Voor het einde van 2019 moet het in 90 markten te gebruiken zijn. Met de dienst faciliteert Visa transacties tussen banken, direct tussen opdrachtgever en begunstigde. De bedrijven die van oudsher bij grensoverschrijdende betalingen betrokken zijn — en een deel van de taart opeisen — zijn er tussenuit gehaald.

Dat klinkt je wellicht bekend in de oren. Geen tussenpersonen meer. Efficiëntere grensoverschrijdende betalingen. Een usecase waar blockchain meermaals voor is ingezet. Vanuit de cryptowereld is Ripple de bekendse naam die zich met deze markt bemoeit. Ook Visa maakt gebruik van blockchaintechnologie. “Dit is een uniek voorbeeld van de manier waarop blockchain waardeketens tussen bedrijven kan transformeren”, aldus Marie Wieck, baas bij IBM blockchain.

Digitale identiteit

B2B connect maakt gebruik van een zogeheten digitale identiteit. Gevoelige gegevens worden gereduceerd tot zogeheten tokens. Zo kunnen transacties worden uitgevoerd zonder bank- of rekeninggegevens te onthullen. Sam Hamilton, bestuurder bij Visa, stelt dat het netwerk “nieuwe elementen van blockchaintechnologie gebruikt”, maar onthult daarover geen details.

Visa’s ‘digitale identiteit’ moet niet verward worden met de ‘decentrale identiteit’ (DID). Het laatste staat voor een oplossing waarbij iemand zich kan identificeren op basis van gegevens waar hij zelf over beschikt, in plaats van die gegevens te overhandigen aan een derde partij. Microsoft heeft recent zo’n oplossing gelanceerd op Bitcoin’s blockchain.

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.