Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Op 22 juli opent Bakkt de deuren om het handelen in Bitcoin futures te testen

Peter Slagter
Peter Slagter

De knoop is doorgehakt: Bakkt opent de deuren op 22 juli voor een select aantal testers. Zij gaan erachter komen of het handelen in Bitcoin futures werkt. Volgens COO Adam White geen kleine stap — het is ‘de deur naar een nieuw tijdperk’.

Exchange Bakkt

De lanceerdatum werd aangekondigd door White op Bakkt’s weblog. Daarin vertelt White allereerst dat Bakkt, ondanks dat het bedrijf voor moederbedrijf ICE een ‘moonshot bet’ is, een pragmatische insteek heeft: het opbouwen van vertrouwen in Bitcoin en andere digitale valuta.

Testen start op 22 juli

Officieel heet het ‘User Acceptance Testing’. Daarmee verwijst Bakkt naar de laatste fase van het proces waarin software getest wordt. Het is dus al getest, maar nog niet in het wild met gebruikers die niet binnen de muren van Bakkt opereren. Kortom: het is de periode waarin moet blijken of alle beoogde functionaliteit ook in de echte wereld overeind blijft.

Volgens White moet men deze stap niet bagetelliseren. “Deze lancering is de deur naar een nieuwe standaard voor de cryptomarkt”, schrijft White. “In vergelijking met andere markten, blijft de deelname van grote beleggers beperkt door beperkingen op het gebied van infrastructuur en regelgeving.”

En dat gaat volgens White veranderen.

Goedgekeurd door de CFTC?

Wellicht vraag je je af of Bakkt’s producten dan eindelijk zijn goedgekeurd door de CFTC, de toezichthouder die toeziet op de derivatenmarkt. Dat was toch zo’n heikel punt?

Wat blijkt is dat Bakkt een andere route heeft bewandeld dan normaal, en gebruik heeft gemaakt van de macht van moederbedrijf ICE. Zij mag producten zelf certificeren en registreren. Daarna heeft de CFTC slechts tien dagen de tijd om er nog wat van te vinden. Natuurlijk kan de toezichthouder altijd een stokje voor financiële producten steken, maar in principe mag het product na die 10 dagen de markt op.

Waarschijnlijk heeft Bakkt pas voor ‘self-certification’ gekozen nadat het uitvoerig met CFTC-commissarisen gesproken heeft. De kans is groot dat er een mondeling akkoord is bereikt. Scheelt de CFTC om erover naar buiten te treden, en Bakkt kan gewoon verder. De documenten die deze richting bevestigen vind je hier en hier.

Mocht je interese hebben om aan te haken bij Bakkt: contact opnemen kan via sales@bakkt.com.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.