Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ijslandse Kroon eerste Europese valuta die verhandeld kan worden als e-money

Ijslandse Kroon eerste Europese valuta die verhandeld kan worden als e-money
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

De Ijslandse financieel toezichthouder FME heeft het in Reykjavik gevestigde blockchain-bedrijf Monerium een licentie gegeven als verwerker van ‘elektronisch geld’ (e-money). Wat betekent dit? En welke nieuwe mogelijkheden biedt het?

Markt

Elektronischgeldinstelling

Het Nederlandse woord voor ‘electronic money institution’, ondernemingen die bedrijfsmatig elektronisch geld mogen uitgeven. In Nederland is de definitie van zo’n instelling (en deze vorm van geld) opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Wellicht vraag je je af: nóg een vorm van geld? Je zou kunnen stellen dat ‘elektronisch geld’ per definitie de tegenhanger is van cryptovaluta. Het is “geldswaarde die elektronisch of magnetisch is opgeslagen”, en “opgeslagen staat in een centrale rekeningadministratie of op een elektronische drager, zoals op een chip”.

Feitelijk gaat het om een digitale representatie van fiatvaluta. Een elektronischgeldinstelling in Nederland mag digitale euro’s verwerken. En dan niet een token of munt die een euro representeert, maar letterlijk een digitale euro. Als zijnde je de fysieke euro aan iemand overhandigt.

Monerium ontvangt Ijslandse licentie

Blockchainbedrijf Monerium heeft van de Ijslandse waakhond FME een licentie gekregen. Het mag zich nu ‘elektronischgeldinstelling’ noemen en het digitale equivalent van de Ijslandse kroon (ISK) verwerken.

Wat deze ontwikkeling bijzonder maakt, is dat Monerium toestemming heeft gekregen om blockchain te gebruiken als drager van de Ijslandse kroon. Daarmee is het de eerste Europese ‘programmeerbare’ fiatvaluta geworden.

Anders dan met een stablecoin als de USDT heb je met Monerium’s digitale versie van de ISK ‘echte’ Ijslandse kronen in bezit, die — zolang Ijsland daartoe in staat blijft — gegarandeerd één op één inwisselbaar zijn. Kortom: Monetium tovert geld van een centrale bank om tot cryptovaluta. Het is geen CBDC, maar het komt er wel bij in de buurt.

Het is niet zo dat er een scala aan nieuwe mogelijkheden ontstaat door deze ontwikkeling. Wat het kan toevoegen aan bestaande toepassingen (zoals betalingen, of de opslag van geld) is de ‘zekerheid’ van centrale bank-geld. Programmeerbaar geld dat niet fluctueert in waarde.

Deze vorm van elektronisch geld is in ieder geval te gebruiken binnen Europa. Monerium verwacht dat ook regio’s met gelijkaardige regelgeving open staan voor het gebruik ervan. Op dit moment wordt het product nog met een besloten groep getest. Naar verwachting komt het binnen enkele dagen voor een select aantal partners op de markt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.