Alles over de nieuwe economie onder één dak.

100 Japanse fabrikanten gaan blockchain gebruiken om data met elkaar te delen

Peter Slagter
Peter Slagter

Mitsubishi Electric en Yaskawa Electric zitten tussen de 100 grote Japanse fabrikanten die besloten hebben om data met elkaar te delen, in plaats van verbergen. De inzet van blockchain moet ervoor zorgen dat die data veilig blijft.

Adoptie

Van oudsher zijn fabrikanten gesloten over de manier waarop ze werken en de data die daarover verzameld wordt. Dat paradigma is eenvoudig te begrijpen: de fabrikant heeft veel tijd en geld gestoken in het optimaliseren van processen, en het geheim van de smid is niet voor niets een geheim.

Verdienen aan data

Een grote groep fabrikanten in Japan is hier anders over gaan denken. In plaats van data nauwgezet te bewaken en privé te houden, zien zij nieuwe mogelijkheden ontstaan door het onderling uitwisselen van gegevens. Deelnemers aan het project kunnen zelf beslissen hoeveel data er gepubliceerd wordt, met welke bedrijven, en of er kosten aan het inzien ervan verbonden zitten.

Het voornemen is om data te delen over zaken als het ontwerp van producten, gegevens over en vanuit de productielijn, en resultaten van kwaliteitsinspectie. Het achterliggende doel is niet enkel om te verdienen aan het delen van data, maar ook om (deel)leveranciers sneller van de data te voorzien die nodig is om te leveren.

Kostenreductie

Voor diverse bedrijven in de productketen biedt het kunnen consumeren van gegevens mogelijkheden om hun eigen producten te verbeteren.

Als klanten van machinefabrikanten gegevens delen over het gebruik ervan, kunnen ze én de kwaliteit van hun producten beter in de gaten houden, én verbeteringen doorvoeren voor problemen die voorheen verborgen bleven. Een andere kans is dat er beter voorspeld kan worden wanneer onderdelen vervangen moeten worden. Daardoor wordt stilstand verminderd.

Een door de groep opgerichte organisatie overziet het verloop van het project. De IT-oplossing waarmee het delen van data gefaciliteerd wordt, maakt gebruik van blockchaintechnologie. Er worden twee argumenten genoemd: kleinere kans op datalekken, en lagere operationele kosten. Meer details hierover ontbreken helaas.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.