Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Interesse in Bitcoin futures trekt aan: recordaantal open contracten bij CME

Bram de Vries
Bram de Vries

Niet alleen de Bitcoin-prijs is gestegen. Ook de interesse in Bitcoin-futures trekt aan. Uit gegevens van CME blijkt dat er op vrijdag 19 juni 6.013 contracten open stonden, een nieuwe ‘all-time high’. Hoe zit het met de prijs van de contracten?

Exchange Bitcoin

Met Bitcoin-futures kunnen investeerders speculeren op de prijs van Bitcoin in de toekomst. Op vrijdag 21 juni stonden er 6.013 contracten open. Een recordhoogte. Nooit eerder was er op exchange CME zoveel interesse in de futures.

Als de koers van een future hoger is dan die van de onderliggende waarde, dan heet dat forwardation. Als de koers van een future lager is dan die van de onderliggende waarde, dan heet dat backwardation.

Het verschil tussen het kopen van een future en het kopen van bitcoin zelf is dat je het bij een future (nog) niet zelf in bezit hebt, en bij de onderliggende waarde wel meteen. Bij goud, zilver, olie en tarwe zorgt dat ervoor dat de future (doorgaans) duurder is dan de spotprijs, omdat je dat moet bewaren en beveiligen.

De precieze reden waarom een future-prijs hoger of lager ligt dan het onderliggende asset is niet te achterhalen. Wat in de Bitcoin-markt niet meehelpt, is dat de mogelijkheden voor arbitrage beperkt zijn. Opvallend was dat sinds vorig jaar september de prijs van Bitcoin-futures een relatief lange periode lager was dan de marktprijs.

Op dit moment ligt de koers van de contracten rond het niveau van de marktprijs, gemiddeld iets erboven. Bitcoin is terug in forwardation. Meer informatie over het verschil tussen de prijs van de Bitcoin-future en Bitcoin zelf, hebben we hier uiteen gezet.

Interesse van grote beleggers

Voor sommigen staat de interesse in Bitcoin-futures gelijk aan de interesse van grote beleggers en financiële instellingen. Helemaal met zekerheid is die vergelijking niet te maken, aangezien het onbekend is hoe het klantenbestand van CME eruit ziet.

Het is wel zeker dat het om bedragen gaat die hoger liggen dan wat de gemiddelde kleine belegger kan inzetten. Per contract wordt er 5 BTC ingezet. In totaal stond er vrijdag dus voor 30.065 BTC open, een kleine 340 miljoen dollar.

De markt van Bitcoin-futures is in beweging. Op 22 juli opent Bakkt bijvoorbeeld de deuren voor een select aantal testers. Volgens COO Adam White geen kleine stap — het is ‘de deur naar een nieuw tijdperk’.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.