Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Koreaanse cryptocurrency exchange Bithumb aangeklaagd wegens lekken persoonlijke gegevens

Peter Slagter
Peter Slagter

De autoriteiten van Zuid-Korea hebben Bithumb aangeklaagd, een van ’s lands grootste cryptocurrency exchanges. Het bedrijf wordt beschuldigd van nalatigheid. In 2017 zijn van 31.000 klanten persoonlijke gegevens naar buiten gelekt.

Exchange

Gebrekkige beveiliging

In totaal zijn er drie bedrijven aangeklaagd, waar Bithumb er één van is. Officieel wordt hen ten laste gelegd dat ze onvoldoende maatregelen genomen hebben om het lekken van privégegevens te voorkomen. In het geval van Bithumb zou het om “beperkte technische en administratieve maatregelen” gaan waar “gebruikers de dupe van zijn geworden”.

Zowel Bithumb als leidinggevenden betrokken bij het beheer van informatie zijn aangeklaagd. De klachten zijn gebaseerd op de Koreaanse wet die toeziet op de beveiliging van informatie. De aangeklaagden mogen het proces op vrije voeten afwachten.

Gegevens van 31.000 klanten op straat

In 2017 kwam naar buiten dat er grote hoeveelheden data op straat was komen te liggen. Van ongeveer 31.000 Bithumb-klanten zijn persoonlijke gegevens uitgelekt. Het leidde tot een verlies van een kleine zes miljoen dollar aan cryptovaluta. De gegevens stonden allemaal opgeslagen en op een computer van een Bithumb-medewerker.

In hetzelfde jaar kwamen gegevens van 70.000 Yeogi Eottae-klanten via hackers naar buiten, en van 460.000 klanten van reisorganisatie HanaTour. “Alle bedrijven hebben onvoldoende maatregelen genomen om kwetsbaarheden te detecteren en cyberaanvallen te voorkomen”, aldus de aanklager.

Het wordt Bithumb in het bijzonder kwalijk genomen dat er zo weinig aandacht is geweest voor de beveiliging. De reden is dat de omzet van Bithumb de afgelopen jaren flink is gestegen. Daarmee neemt ook de verantwoordelijkheid ten aanzien van bedrijfsvoering en klanten toe.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.