Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bank of England: ‘Deze nieuwe economie vereist een nieuwe centrale bank’

Peter Slagter
Peter Slagter

De baas van de Bank of England, Mark Carney, hield recent een toespraak gericht aan bankiers en handelaars. Hij vertelde over de ‘nieuwe digitale economie’, een tijdperk dat een ‘nieuwe Bank of England’ vereist. Gaat het over... crypto?

Markt

Het is niet de eerste keer dat Carney zinspeelt op de verschuiving naar een nieuw financieel stelsel. In juni 2018 hield hij de speech ‘New Economy, New Finance, New Bank’ in Londen. Deze toespraak (PDF) kan je beschouwen als vervolg daarop, en gaat in de stelligheid verder dan z’n voorganger.

Nieuwe economie

“Er is een nieuwe economie in opkomst”, vertelt Carney. “Gedreven door veranderingen in technologie, demografie, en (andere) omgevingsfactoren. Die nieuwe economie vereist een nieuw financieel stelsel. Een stelsel ter ondersteuning van de digitale economie.” Het leidt tot het punt in de toespraak waar Carney aangeeft dat er in feite om een ‘nieuwe Bank of England’ gevraagd wordt. 

Volgens Carney is de digitale economie “veel toegankelijker, voor klanten in het binnen- en buitenland”, en “biedt het meer en goedkopere mogelijkheden voor bedrijven om de markt op te gaan”. Maar de eisen van consumenten worden hoger. “Transacties moeten realtime afgewikkeld worden, en internationale betalingen mogen niet te onderscheiden zijn van een betaling op straat”, vult Carney aan.

Tokens gedekt met geld van centrale bank?

Eén van de belangrijkste takeaways van de toespraak, is de volgende aankondiging: “we onderzoeken de mogelijkheid om nieuwe betalingsverwerkers (direct) toegang te geven tot ‘de balans’ van de bank”, vertelt Carney.

Van oudsher hebben alleen commerciële banken toegang gehad tot de infrastructuur van de Engelse bank. Maar omdat de economie verandert, moet ook die status quo getransformeerd worden. Anderen toegang geven kan leiden  tot innovatie, nieuwe producten en diensten.

Carney noemt zelf conventionele securities die op de blockchain geplaatst worden. Hij neemt ook de term ‘smart contracts’ in de mond. “Denk aan een consortium als USC, dat digitale tokens uit wil geven die volledig gedekt zijn met geld van een centrale bank”, vertelt Carney.

‘Grote transformatie’

Het is duidelijk dat Carney aan grote veranderingen denkt. “De potentiële transformatie op het gebied van consumentenbetalingen is zelfs nog groter”, aldus Carney. Het is een brug naar Libra, het recent door Facebook geïntroduceerde betaalmiddel.

Daarover is Carney opvallend open. Hij ziet de voordelen die Libra kan brengen, zonder voorbij te gaan aan de strenge eisen waar Libra aan zou moeten voldoen. Wat hem betreft is Libra een uiting van een markt die verandert. “Daarom benaderen we het met een open mind, maar niet met een open deur.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.